Veselo klicanje i smijeh berača dopirali su u nedjelju iz vinograda braće Želimira i Josipa Uršulina na predjelu Pustike iznad Ivanca. Prepune kante krupnih bijelih grozdova, brujanje muljače, dozivanje i jujuškanje berača – sve to nepogrešivo je pokazalo da je u ivanečkome kraju počela berba ranih sorti grožđa.
- Količina šećera u grožđu dosegla je vrijednost od 15,5, a i kiseline pokazuju idealne omjere. Budući da sve upućuje na jako dobru vinsku kapljicu, nije nam preostalo drugo nego li u ranu berbu! – kazala su raspoložena braća te dodala da beru rijetku sortu grožđa koju u ivanečkome kraju zovu „kraljicom salveta“.
- Riječ je o sorti sličnoj muškatu otonelu, vrlo profinjene, muškatne arome. Ne znamo odakle potječe, jer vinograd je još 1949. godine zasadio naš djed Slavko. „Kraljica salveta“ i inače dozrijeva dva do tri tjedna prije ostalih sorti, pa smo je uobičajeno brali polovicom rujna. No, zbog vrućine i lijepog vremena, ljetos je svoju tehnološku zrelost dosegnula puno ranije. Kvaliteta grožđa je odlična, nema nikakve truleži – ispričao je Želimir.
Zanimljivo je da u ivanečkom vinogorju nitko osim braće Uršulin nema cijelu goricu „kraljice salveta“!
- Poneki vinogradari imaju po par trsova, dok mi posjedujemo vinograd s 350 čokota. Očekujemo oko 700 litara prvorazredna vina. Bijelo je, blago, prekrasna mirisa, a iskustvo nam govori da je najbolje popiti ga što prije. Točnije, već do kraja godine, jer „kraljica“ je najbolja u svojoj ranoj zrelosti! – poručila su braća Uršulin sipajući u muljaču krupno, zdravo grožđe. Za to vrijeme, baš kako i priliči najljepšem i najveselijem vinogradarskom poslu u godini, u goricama je vladao pravi berački štimung: veselilo se, šalilo i zobalo slatko grožđe, a djeca i odrasli svako malo iz badnja su kušali slatki mošt.
Ako kiseline ne padaju, šećer će sigurno još rasti!
- U posljednjih petnaestak godina klima se i u našemu kraju promijenila, pa neke sorte dozrijevaju dva do tri tjedna ranije. Bez obzira na službene rokove, vinogradari trenutak berbe određuju sami. S obzirom na prekrasno vrijeme, savjetujem im da ne žure, bilo bi šteta! Neka redovito mjere šećer i kiseline, pa ako kiseline ne padaju, šećer će još sigurno rasti. Dakle, vrijeme za berbu je kad kiseline počnu padati, pa će dobiti lijepo i harmonično vino. Ne treba brzati s berbom i upropastiti grožđe kao ulaznu sirovinu, koja je ove godine iznimne kvalitete – poručio je dipl. ing. agronomije Davor Brečak iz Javne poljoprivredno-savjetodavne službe u Ivancu.
grožđe je zdravo,sa dovoljnom količinom šećera pa ga nemojte brati,savjetuje stručnjak,rađe pričekajte neko olujno nevrijene sa tučom pa nećete imati šta brati :))