Babičini kolači

‘Moja roža’ Vesne Hršak najbolji je starinski kolač

Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Kolaci
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Kolaci
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Kolaci
28.04.2014.
u 12:00
Zagorska manifestacija je jedina takva u RH, a promiče vrijednost žena i obitelji te čuva gastro tradiciju
Pogledaj originalni članak

Vesna Hršak iz Petrovskog, dvostruka je pobjednica ovogodišnje manifestacije ‘Babičini kolači’, održane u Humu na Sutli. Njezin kolač “Moja roža” komisija je ocijenila najboljim, a nagrađena je i za najbolju izvornu nošnju. Druga nagrada također je otišla u Petrovsko i to Mariji Bračević za ‘Tortu od bučinih koštica’, a treće mjesto pripalo je Ivanki Habulin iz Hrašćine, za kolač ‘Rožice od oraha i maka’.

Najmlađa baka

Pobjednica je inače najmlađa baka. Za manifestaciju se pripremala tijekom cijele godine.

- Kolač ‘Moja roža’ jednostavan je, od pšeničnog brašna, kvasca, mlijeka, jaja i vrhnja, napravljen u obliku rože. Htjela sam da sve bude u skladu s tradicijom, od suđa na stolu do nošnje, koja je iz 1926. godine - rekla nam je Vesna, ponosna baka troje unučadi, dok je i četvrto već na putu.

‘Babičini kolači’ je natjecanje baka u pripremi autohtonih slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka, jedinstvena je u Hrvatskoj, a svrha joj promicanje vrijednosti žena, obitelji, te čuvanje gastronomske tradicije Zagorja. Ove godine 36 babica podastrlo je na svojim stolovima ono najbolje što ima starinska zagorska kuhinja.

Kuharski znalci

Manifestaciju je otvorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, a pripremljene kolače ocjenjivali su vrsni gastronomski znalci, kuhar Slavko Večerić, počasni član Hrvatske kulinarske akademije, Marko Živaljić, predsjednik Kuharskog saveza KZŽ, te Dražen Đurišević, promotor Podravkine kuhinje. Brojni posjetitelji nuđeni su domaćim delicijama koje su nudile vrijedne bake i članovi njihovih obitelji.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.