Kolumna

Najnovija izreka u EU – Propali ste kao Hrvatska!

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Najnovija izreka u EU – Propali ste kao Hrvatska!
05.11.2014.
u 09:15
Hrvatska je postigla ono što se činilo nemogućim – postala je gora čak i od Grčke
Pogledaj originalni članak

Hrvatska je postigla ono što se činilo nemogućim – u ekonomskom smislu postala je gora čak i od Grčke!

Najnovija ekonomska prognoza Europske komisije zacementirala je Hrvatsku na posljednje mjesto u žestokoj konkurenciji Grčke, Cipra, Portugala... To je znak da oporavka neće biti ni u 2015., osobito kada se zna da je godina parlamentarnih izbora, što će zasigurno još povećati već neodrživ javni dug. A hladni vjetrovi pušu i iz Njemačke – posljednji podaci pokazuju da se hladi i najjače europsko gospodarstvo koje je do sada koliko-toliko vuklo Europu. Ni međusobne sankcije EU-Rusija ne idu nam u korist. S ovakvom gospodarskom politikom Hrvatska sigurno klizi u bankrot. Možda ćemo tada, kao i susjedna Srbija sada, pozvati upomoć MMF koji će nam propisati oštre rezove.

Prognoza Europske komisije može se shvatiti kao posljednji poziv iz Bruxellesa – Hrvatska, probudi se! Bez brzog djelovanja neće biti oporavka. Do onoga dana kada iz Jadrana počnemo crpiti goleme količine plina i nafte. Ako... Do tada sve će ići u smjeru da izreka Propali ste kao Grčka, uskoro postane – Propali ste kao Hrvatska!

>>Najslabiji u EU: Nakon šest godina recesije, Hrvatsku u 2015. očekuje mali rast od 0,2%

>>Šuker o prognozama EK: U 2015. očekuju nas još veći problemi

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 77

DU
Deleted user
09:36 05.11.2014.

Ima i "domaćih" najnovijih izjava. Jedna od njih je "moral ti je nizak kao u hrvatskih medija".

ZX
zark x
09:44 05.11.2014.

Sramotno je da nasi mediji ne zele prihvatiti dio krivice za ovo jadno stanje. Toliko su se koncentrirali da se ulizivaju ovoj "najboljoj " vladi da ne vide svoj narod ispred sebe.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
09:37 05.11.2014.

Naslov kaže: "Najnovija izreka u EU - Propali ste kao Hrvatska!" To naprosto nije istina, zlobni i jadni naslov koji jedva da ima potporu u tekstu. Dakle u Europi ne postoji takva izreka. To je laž. Drugo, Hrvatska se ima ponositi s onim što ima. Ima jednu od najčistijih priroda u Europi, čiste vode, čisto more, šume, divlje životinje koje prirodno žive. Imamo i jednu od najsačuvanijih nacija, bez AIDS-a (po oboljelima na 100.000 stanovnika smo na dnu u Europi), bez izrazite narkomanije, sa stalnim smanjenjem broja mrtvih u prometnim nesrećama, bez masovnih ubojstava po školama i s malo ubojstava inače. Ekonomski nismo iscrpili ono što imamo, imamo prekrasnu zemlju koju turisti vole posjetiti, nema uličnih razbojstava, Zagrebom možete usred noći prošetati bez susreta s uličnim bandama. Imamo niske plaće u odnosu na razvijeni Zapad, ali i sačuvane patrijarhalne obiteljske i susjedske odnose, veliko srce nacije snažno kuca ,kada zatreba, izvor smo nadarenih inovatora, matematičara i informatičara, da spomenem samo zlatne medalje na svjetskim susretima. Naravno, u teškoj smo ekonomskoj situaciji, ali djeca se rađaju, automobili se prodaju, dio nacije živi vrlo bogato kao i slični njima na Zapadu. Postoje socijalne razlike, društveni i politički kriminal. Nastojimo se tome oduprijeti, ide sporo jer biblijski zov "zlatnog teleta" u svakom društvu na svijetu je snažan. Nismo propali niti nećemo. Jedino bi htjeli još više, to ne ide brzo a i društvu treba vremena. Naprijed Hrvatska, najljepša zemlja.