Među najčitanijim jučerašnjim vijestima bila je ona kako se ubio jedan kuhar. Objavili su to svi relevantni europski mediji. A čovjek koji se navodno ustrijelio u svom domu je Benoît Violier, koji je šefovao najboljim svjetskim restoranom.
Njegov Restaurant de l’Hôtel de Ville smješten u mjestu Crissier nedaleko od Lausanne u Švicarskoj ima tri Michelinove zvjezdice. Najboljim ga je proglasio Francuz Joël Robuchon, ponajbolji svjetski kuhar koji je restoranima u kojima je kuhao donio ukupno 28 Michelinovih zvjezdica, po čemu je apsolutni rekorder.
“Njegova je kuhinja vrlo spontana, sve je kuhano u posljednjim minutama prije donošenja na stol. Naglasak je na samom jelu i njegovu spontanom karakteru. Violierova je tehnika kuhanja kontrolirana te pokazuje veliko poštovanja prema sastojcima”, napisao je Robuchon o Violierovu kuhanju.
Restoran velikog kuhara, koji je imao 44 godine, bio je proglašen najboljim i prema popisu najboljih tisuću svjetskih restorana koji su potkraj prošle godine sastavili francuski kuhari. Zavirimo li u Michelinov vodič, Violierov restoran ima jasnu preporuku: “Vjerodostojan hram gastronomije!” Jesti u Restaurant de l’Hôtel de Ville moglo se po cijeni od 172 do 375 švicarskih franaka.
Kako već vjerojatno znate, Michelinova je zvjezdica vrhunsko dostignuće u kuhanju, a Michelinovih inspektora koji ocjenjuju restorane u svijetu ima stotinjak. Teško ih je primijetiti, ne dolaze dva puta na isto mjesto upravo da ih ne prepoznaju. Najčešće objeduju u paru predstavljajući se kao parovi ili kao poslovni ljudi. Britanskom se Telegraphu jedan od ovih doista privilegiranih ljudi povjerio otkrivajući kako je sve zapravo puno jednostavnije nego što se misli. Michelinov je vodič jedino o hrani i ni o čemu drugome iako mnogi misle kako se ocjenjuje i uređenje, posluga... “Ne mora biti komplicirano, samo dobro, s dobrim odnosom hrane i novca, u urednom okolišu. Znači vrlo jednostavno”, otkrio je Michelinov inspektor. Očito je kako u takvom pristupu leži i velika popularnost prestižne zvjezdice, koja je lani dobila i igrani film s Bradleyjem Cooperom u glavnoj ulozi.
U filmu Cooper glumi šefa u potrazi za svojom trećom zvjezdicom, a o inspiraciji za ulogu vrhunskog kuhara tada je rekao:
“Riječ je o strasti, nakon nje bih upotrijebio riječi inspirirajuće i znatiželjno. Ako upoznate kuhara koji nije znatiželjan, vjerojatno nije jako dobar.”
Ekipa filma provodila je i po 18 sati dnevno po restoranima s Michelinovim zvjezdicama i vjeruju kako su kontrolirani kaos i u kuhinji i u kuharovoj glavi vjerno prenijeli. Ako je to doista tako, očito je kako su vrhunski svjetski kuhari pod posebnim pritiskom. Violier nije prvi kuhar koji se ubio ili umro od pretjeranog stresa. Prošle je godine u kopenhaškom restoranu Noma, koji je također bio proglašavan najboljim na svijetu, od srčanog udara umro 32-godišnji vrhunski danski kuhar Martin Sten Bentzen. Njegova je sestra Nina na Facebooku napisala kako joj je brat bio pod golemim stresom koji njegovo srce nije moglo izdržati.
Čuj ovog Karla specijalca, kuhanje u restoranu i kod kuce je nebo i zemlja razlika... ja radim kao obicni kuhar i isto je stresno a radim u malom mjestu a da ne pricam kako je šefovima kuhinja npr na moru, kruzeru i slično... ja kao mlad kuhar im se mogu samo naklonit... ja sam isto mislio prije upisa u srednju školu da je to smjesan posao ali kad sam poceo radit promjesnio sam to misljenje za 1000%, biti kuhar nije ni malo lagan posao jer morate imat savršenu koncentraciju i biti u stanju radit i vise stvari u isto vrijeme tako da nikad ne mojte podcjenjivat nesto sto ne znate... mozda nije fizicki tezak posao ali psihicki je cesto naporan..