KARIJERA Je li nakon radnog dana “čašica razgovora” s nadređenima poltronstvo ili prihvatljiv način napredovanja

Piće sa šefom poslije posla povećava plaću

Foto: import
Piće sa šefom poslije posla povećava plaću
28.10.2006.
u 15:00
Pogledaj originalni članak

Dobra vijest za sve koji se poslije posla vole družiti sa svojim šefovima te pritom popiti koju čašicu žestokog ili kriglu piva – čašica ili dvije nakon posla smanjuju stres, otvaraju dušu, ruše barijere u komunikaciji... I,  što je još važnije, povećavaju šanse za unapređenje na poslu te znatno povećanje plaće.

Takozvani društveno osviješteni pilci imaju i do 14 posto veću plaću od jadnih štrebera koji se kao vrijedni radnici ubijaju na poslu, ali ne znaju kako se uvući šefu te postati njegov omiljeni partner, s kojim će pijuckati i ležerno čavrljati o dobro obavljenu poslu.
Najviše profitiraju žene koje piju sa šefovima jer one imaju čak 14 posto veću plaću od svojih kolegica koje su samo dobre radnice. Muškarci su prošli nešto lošije jer imaju samo 10 posto veću plaću od svojih kolega koji poslije posla idu svojim obiteljima, pokazuju ozbiljna američka istraživanja.

Barijere
– Alkohol u malim količinama povećava društvenost i ruši komunikacijske barijere. Stoga nije čudno što odlazak s kolegama na piće može imati pozitivne učinke na karijeru i položaj u tvrtki – kaže dr. Darko Breitenfeld, psihijatar alkoholog, vodeći stručnjak za liječenje od akoholizama u Hrvatskoj.

Profesor psihologije na  Filozofskom fakultetu dr. Dean Ajduković ističe da postoji više motiva za to što zaposlenici idu sa svojim šefom na takozvano socijalno piće poslije posla.
– Druženje uz piće nakon posla može biti korisno jer smanjuje stres na poslu te stvara ugodniju klimu za rad – kaže dr. Dean Ajduković. Dodaje ipak da u takvoj praksi treba biti oprezan, pogotovo kada je riječ o zaposlenicima koji su različitog ranga.

– Alkohol može otkočiti ponašanje, a to ima dobrih i loših strana – ističe dr. Ajduković.
Takvo druženje prigoda je za prezentaciju vlastitih sposobnosti, ali i da se bolje vidi što djelatnik zapravo radi. Pogotovo je bitno neposredno druženje sa šefom u velikim tvrtkama jer se u njima uglavnom komunicira preko papira, telefona ili interneta. Kada se u takvoj tvrtki nađete sa šefom oči u oči i još k tome na piću u nekom ugodnom pubu, e to je već savršen dokaz da ste eliminirali mnoge barijere te da je potreban još samo mali napor do potpuna uspjeha. Treba popiti pivicu ili dvije, malo više šutjeti, a više slušati šefa, i eto bolje plaće i napredovanja na poslu.

Opasnost
No, piće sa šefom ima i svojih loših strana jer prijeti realna opasnost da se u veselu raspoloženju ljudi previše otvore.
– Ljudi se otvore i više nego što bi željeli, a nakon toga požale, pa im bude i neugodno zbog toga. Kao razultat toga može doći do potpuna zahlađenja odnosa i nenadana prekida druženja – upozorava dr. Ajduković na zamke socijalnog pijenja.

Ipak, ako se stvari razvijaju normalno, pivica sa šefom povlastica je koje se ne treba odreći. U takvim situacijama spoznate da je i šef, koliko god to ponekad izgledalo nemoguće, samo čovjek od krvi i mesa. Doduše  može biti i naporno kada šef previše davi. Ali, ako je nagrada za te muke povećanje plaće od 14 posto, onda je to žrtva koju treba podnijeti. Koliko biste se samo trebali namučiti da normalnim putem dođete do takve povišice?!

Pogledajte na vecernji.hr