Prva specijalizirana tvornica bureka u Hrvatskoj počela je s radom sredinom studenog u Osijeku, donosi portal Osijek031. Tvornica se nalazi na 5.500 četvornih metara bivše tvorničke hale Elektro-Osijeka,a sagradio ju je poduzetnik Mato Škojo, čelni čovjek Mlinara.
Izgradnja je stajala 40 milijuna kuna. Tvornica je jedna od najmodernijih pekarskih pogona u ovom dijelu Europe, trenutno ima instalirane četiri proizvodne linije s kapacitetom proizvodnje od 430.000 komada burek ana dan, a kada pogon dobije dvije dodatne linije ta brojka će se popeti na 700.000 bureka dnevno. Tvornica trenutno zapošljava 40 zaposlenika, a kada se budu u potpunosti počeli koristiti proizvodni kapaciteti očekuje se da će broj zaposlenih u tvornici narasti na 110.
Tvornički burek radi se isključivo sirovinama hrvatskog podrijetla (brašno, svježi sir, meso, krumpir, špinat, luk) od pozantih dobavljača. Burek se u osječkom pogonu proizvodi šest dana u tjednu, a puni se s desetak vrsta različitih nadjeva, u slatkim i slanim kombinacijama, različitih veličina i oblika.
Bureci se izvoze u mnoge europske države, a od idućeg tjedna kreće izvod u Australiju te Rusiju. Rusima se sviđa osječki burek koji nije mastan i ima manje kalorija od klasičnog bureka iz pekara.
>> Ukrao meso za burek iz pekare, a onda ga ulovili građani!
Burek,Burek,ej ostavite i za mene,2 burek za 2 pare majstore iza saltera, volim to i ja...svi za burek,burek za sve