SREDNJI ISTOK

Židovski doseljenici i Hamas koče mirovni sporazum iz Aqabe

06.06.2003.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

Vijeće Judeje, Samarije i Gaze, koje predstavlja židovske naseljenike na tim područjima, okupilo je preksinoć 20.000 prosvjednika u središtu Jeruzalema.

- Ako nemamo pravo živjeti u našim drevnim gradovima Betlehemu ili Hebronu, uskoro nećemo imati pravo ni na Tel Aviv - izjavio je vijećnik Sha"ul Goldstein, ustvrdivši da "cestovid" srednjoistočnoga Kvarteta - EU, SAD, Rusije i UN - na kojemu se plan osniva, "vodi u pakao".

U mirovnome planu, koji je izraelski premijer Ari"el Sharon, u nazočnosti američkoga predsjednika Busha, potpisao u Aqabi s palestinskim kolegom Mahmudom Abbasom, nema riječi o raspuštanju židovskih naselja, u kojima živi oko 200.000 ljudi. Govori se samo o raseljavanju "mitzpe"im" (motrišta), kontejnera na vrhovima brežuljaka, koje su u posljednje dvije godine židovski nacionalisti nezakonito posijali po Zapadnoj obali kako bi naglasili svoje pravo na zemlju.

I do sada bi izraelska vojska s vremena na vrijeme raselila poneki "mitzpe", uz prosvjede njegovih stanovnika i podupiratelja. Ni sada vjerojatno neće biti drugačije iako će zastupnici desnice u Knessetu nastojati usporiti zamjenu "zemlje za mir". Većih će teškoća biti nakon što se povedu pregovori o konačnome razgraničenju, kada se će se i neka veća naselja raseliti ili će njihovi stanovnici morati pristati na život pod palestinskom vlašću. No, upravo je Sharon, prije predaje Sinaja Egiptu, nadzirao raseljavanje gradića Yamita.

S palestinske strane, glasnogovornik Hamasa Abd Al-Aziz Ar-Rantisi je ustvrdio da "nema polaganja oružja dok ne oslobodimo posljednji centimetar zemlje". Da Abbasu neće biti lako poraziti ekstremiste, govori i izjava Yasera Arafata da sporazum iz Aqabe "ne nudi ništa opipljivo".

Stojan de Prato

Pogledajte na vecernji.hr