Domaće kukuruzno brašno mljeveno na mlinu u Kurilovcu, čaj od bazge, domaća jaja, sirupi i sokovi od bazge, koprive, med... svi ti proizvodi, kojima je zajednički prirodni uzgoj, mogli su se ovog vikenda kupiti u velikogoričkom Srednjoškolskom centru u Tomašićevoj.
Predvorje škole tako je postalo domaći plac, sajam zdrave hrane. Uz to su Velikogoričani mogli razmijeniti rabljenu robu u dobrom stanju na sajmu Krameraj. Organizirane su i razne radionice pa se moglo naučiti i kako pripremiti zelene sokove.
– Zeleni kašasti sok, popularniji pod engleskim nazivom green smoothie, osnova je po kojoj će se prehrana sljedećih godina mijenjati. U sok se miksa zeleno povrće, voće, začini, no bitno je da su svježi kako bi nam dali svu potrebnu energiju – rekla je Jelena Tomašević. Zanimanje je među posjetiteljima izazvao i Vladimir Leder, koji je prodavao čičoke, važnu namirnicu u prehrani dijabetičara.
– Zamjena je to za krumpir s malo kalorija – rekao je Leder koji je čičoku prodavao za 15 kuna po kilogramu.