The Burger Bar omiljeno je odredište ljubitelja street fooda

Svi burgeri su popularni, samo je pitanje kako se osjećate i koliko ste gladni

Svi burgeri su popularni, samo je pitanje kako se osjećate i koliko ste gladni
24.03.2024.
u 07:09
Nema posebno važnog sastojka u burgeru, već se radi o gastronomskom kompletu gdje svaki od sastojaka mora dobro pristajati svemu drugome. I to se na našim burgerima vidi, kažu nam u Burger Baru
Pogledaj originalni članak

Burgeri, burgeri, burgeri, pa malo sushija, sve manje ćevapa, praktično ništa hot-dogova ili nečega sličnoga. Burger, dakle, car je zagrebačke street food scene, a nije bitno drugačije ni u drugim gradovima. A zašto i ne? Burger je nešto što smo još prije 40 godina upoznali u obliku hamburgera što je zapravo originalna inačica sendviča s pljeskavicom. Naime, hamburger se radi isključivo od juneće pljeskavice s nešto dodataka, dok je kod burgera dopušteno da se pljeskavica radi i od zamjesa drugog mesa, pa i mješavine. U posljednje su se vrijeme u nas pojavili i smash burgeri kod kojih se kugla mljevenog mesa stavlja na gril da bi je se onda “spljoštilo” na razinu pljeskavice. Pohvalno je kako se u nas uvriježilo da se kao “pravu” pljeskavicu prihvaća jedino onu od junetine, dodajmo da je meso od junećeg vrata za to najbolje, a vjerujemo kako i korištenje tog u pravilu vrlo kvalitetnog mesa pridonosi popularnosti burgera i njezinu održavanju. Iskreno, ne sjećamo se kada smo iz nekog domaćeg burger restorana izašli teškog želuca. A s domaćim se burgerima družimo doista jako dugo, s vlasnicima nekih od poznatijih restorana i prije nego su se počeli baviti burgerima. Obitelj Stipić, naime, držala je prije 10-15 godina znameniti Grill Remetinec, roštiljarnicu na uglu Remetinečke i Naletilićeve koja je, po mišljenju mnogih, imala najbolju gurmansku pljeskavicu u gradu, a prilično smo sigurni i najveću “desetku” ćevapa u Zagrebu po tada prilično nevjerojatnoj cijeni. Ti ljudi jednostavno znaju što je mljeveno meso i kako se ono najbolje priprema. Nažalost, danas roštiljarnice više nema, no već je tada obitelj, ponajprije Rudolf Stipić, shvatila kako je jedna druga vrsta mljevenog mesa u trendu koji možda neće tako lako prestati. Bili su to burgeri. Na mjestu nekadašnje male špedicije ispred glavnog ulaza u Zagrebački velesajam u montažnoj kućici krenula je priča o The Burger Baru. Kao što je bilo s Grillom Remetinec, tako je i The Burger Bar vrlo brzo dobivao na popularnosti jer su i burgeri bili tako kvalitetni kao i nekadašnje pljeske i ćevapi.

S vremenom je lokacija proširivana lijepim zimskim vrtom, a napravljena je i još jedna, na Zavrtnici da bi upravo kada pišemo ovaj tekst bila otvorena i još jedna, na Trnju odakle iz početka idu samo dostave. Nameće se odmah zanimljivost kako je The Burger Bar uspio na parkiralištu ispred Velesajma gdje je fluktuacija u danima bez sajmova prolaznika slaba do nikakva. No, taj se dio grada s vremenom pretvorio u pravi “burger city”. Uz dvije globalne franšize u Avenue Mallu, odmah u blizini otvorio se također uspjeli Burger & Beer Bar Mrav, pa je tu odmah preko puta KSS Burger One, a u obližnjem Središću Submarine. Želite dobar burger? Na pravom ste mjestu.

– Nama je Burger & Beer Bar Mrav zapravo donio olakšanje. U nekom smo trenutku imali problema jer su ljudi stajali ispred lokala čekajući svoje burgere. Ne može se toliko napraviti dnevno ako želite ostati kvalitetni. Ne bismo nikada htjeli biti industrija, već držati razinu kvalitete. Nije bez razloga upravo naš burger proglašen najboljim na Burger festivalu u Zagrebu – kaže nam Jan koji nas je dočekao u The Burger Baru na Velesajmu. Burger čini više sastojaka od kojih su glavni pljeskavica i brioš koji treba preferirati u odnosu na klasični kruh. No, umak je taj koji daje poseban dodatak okusu, njega treba pravilno dozirati kao i sir, ako se stavlja, te povrće.
– Nema posebno važnog sastojka u burgeru, već se radi o gastronomskom kompletu gdje svaki od sastojaka mora dobro pristajati svemu drugome. I to se na našim burgerima vidi, nekoliko je vrsta a svi su različiti jedan u odnosu na drugi. Posebna je kvaliteta kod nas što se dosta stvari radi u kući ili po našoj recepturi tako da je teško vjerovati da ćete nešto slično dobiti negdje drugdje – kaže Jan.

Rudi Stipić koji sam radi poznate umake koje ćete dobiti u Burger Baru ili u burgerima ili s pomfritom, a u novije vrijeme batatom. Signature, BBQ, Classic i Mayo zaista su izvrsni i pokrivaju svačiji ukus. Već s osnovnim burgerom koji dođe s pomfritom za manje od deset eura, ne možete pogriješiti, no isplati se krenuti i malo dalje. U Signature burgeru naći ćete pljeskavicu, sir cheddar, slaninu, prženi luk, rikulu, sve sa Signature umakom u briošu. Njih se, pak, radi po posebnoj recepturi izvan Bara, lakši su nego klasični, očito je kako je lakše imati kvalitetnog i stabilnog dobavljača nego vlastitu pekaru iako se u Burger Barovima dnevno okrene doista na stotine burgera. Mali trik je premazati brioš žutanjkom kako bi dobio sjaj. Slično je i s mesom za koje Burger Bar ima vlastitog dobavljača. Gosti među burgerima favorita nemaju.


– Sve je podjednako popularno, samo je pitanje kako se osjećate tog dana i koliko ste gladni. Što se pečenja tiče, pljeska se radi kao srednje pečena, ali poslušamo posebne narudžbe kupaca gdje više nije rijetkost da se traži sirovija, slabije pečena. Uz burgere nudimo Zmajsko pivo, pils ili pale ale, s njima radimo praktično od početka i ne mislimo mijenjati. I meni su, kada sam bio samo gost Burger Bara, otkriće bili San Pellegrinovi sokovi, pogotovo Aranciata Rossa, iznenađenje je kako dobro idu s burgerima, Coca-Cola je jednostavno standard, kaže nam naš domaćin.

Nakon što smo isprobali više vrsta, a doista je teško izabrati između BBQ Speciala, Bacon Deluxea, a onda i klasičnih burgera i cheeseburgera, na nas je najbolji dojam ostavio New Jersey Classic. Riječ je o izazovu za nepce s dvije pljeskavice koliko ih ovdje ide s ostalim sastojcima poput cheddara, karameliziranog i prženog luka, kiselog krastavca, kao umak ide klasični kečap, Heinzov, naravno. Izuzetan je Prime Burger koji dolazi u briošu tostiranom s maslacem, ali i s pljeskavicom od 200 grama, no koja je na maslacu koji i topi pa taj burger treba brzo krenuti jesti i pri tome savladati i dvostruku prženu slaninu i dupli cheddar. Taj burger pobjednik je Zagreb Burger Festivala. Ovi burgeri zaista su spektakl, no nemojte ostati na tome jer Burger Bar ima i još jednu vrstu jela zbog koje je također jako popularan. To su cheesesteak sendviči.


– Ti sendviči su i dalje iznimno popularni, a veseli nas da je poznati Philly Cheesesteak tako dobro prošao i drži se. Originalno američko ulično jelo i kod nas ima puno poklonika, nudimo ga u varijantama s junetinom i s piletinom, kaže Jan. Za Philly Cheesesteak u Burger Baru mnogi kažu da je najbliži američkom originalu, u njemu je juneći ribeye odrezak, sir gouda, zelena paprika, portobello gljive, karamelizirani luk sa Signature umakom u laganom briošu oblikovanom poput bageta. Ne treba žaliti novca, ovo je zaista sjajno, a možete se odlučiti i na kućni Original Beef ili Chicken Cheesesteak. Cijene su za današnje prilike sasvim prihvatljive, od osam do 15 eura, gdje ne treba zaboraviti da sa svakim burgerom ide i porcija doista odlično prženog pomfrita. Godinama već Burger Bar opstaje u sve većoj konkurenciji. I sami probajte zašto.

 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.