Ljubitelji kuhanja na otvorenom ističu da je roštilj mnogo više od
limene kutije prekrivene rešetkama. Za vrhunske gurmanske doživljaje
najbolji su, kažu, masivni vrtni roštilji, koje često nazivaju vrtnim
kaminima, pečenjarama ili ognjištima.
Roštilj plus krušna peć
Vrtni roštilji mogu se sagraditi zasebno ili kao sastavni dio objekta,
primjerice zida ili terase, kombinacijom materijala koji podnose
i
visoke i niske temperature: kamena, betona i vatrostalnih šamotnih
opeka.
– Roštilji se izrađuju od betonskih blokova obloženih prirodnim
kamenom, s ložištem od šamotne opeke koja podnosi temperature do čak
1000 Celzijevih stupnjeva. U izradi natkrivenih roštilja moguća je i
uporaba drva: za grede, vratašca, police i slično. Nenatkriveni
roštilji su zbog izloženosti vremenskim prilikama isključivo betonski,
odnosno kameni.
Uz vrtni roštilj može se postaviti krušna peć, koja može stajati i
zasebno, a idealna je za pečenje kruha, pizza, složenaca, čak i kolača
– kaže Bojana Krunić iz marketinga tvrtke Kamini Hoyan, u kojoj kupci
mogu naručiti vrtne roštilje prilagođene upravo njihovim potrebama.
Oblikovanje po mjeri
– S obzirom na to da je vrtni roštilj svojevrsna minigrađevina koju se
ne može premještati i treba stajati na čvrstoj betonskoj podlozi,
pažljivo razmislite gdje ćete ga postaviti. Želite li natkriven ili
nenatkriven roštilj? Namjeravate li pripremati manje količine hrane
samo za obiteljske potrebe ili ćete organizirati veća okupljanja i
vrtjeti jela na ražnju?
Želite li dodatne radne plohe za odlaganje hrane i pribora ili čak
sudoper i hladnjak, s kojima dobivate pravu kuhinju na otvorenom?
Svakako pazite kako ćete roštilj uskladiti s okolišem – preporučuje
Bojana Krunić te ističe da se vrtni roštilji nude u širokom izboru od
gotovih proizvoda u različitim stilovima (rustikalni, jednostavni,
moderni...) do mogućnosti gradnje po mjeri.
Roštilj možete sazidati i sami, no i u tom slučaju bolje je nabaviti
sve što vam je potrebno kod pouzdanih stručnjaka, koji vam mogu pomoći
savjetom te jamčiti kvalitetu i postojanost proizvoda.
'Fiksni’ roštilji izvrsni su za kuhanje na otvorenom, a uz to ukrašavaju dom