Četiri vrste hrane koju rijetko povezujemo s dijabetesom, a trebali bi
U Hrvatskoj je više od 280.000 oboljelih od dijabetesa, no još 40 posto osoba niti ne zna da ima dijabetes. Poznato je kako pretilost, pušenje, alkohol i neaktivnost podižu razinu šećera u krvi, no postoje i zdrave namirnice koje to također čine, no toga nismo svjesni.
Povrće bogato škrobom – Vrlo je važno imati prehranu bogatu povrćem, no morate znati da nije svejedno koje povrće jedete. Ako se vaša prehrana bazira samo na povrću bogatom škrobom, poput krumpira, batata, kukuruza ili graška, razina šećera u krvi će brzo porasti.
Sušeno voće – Ne jedete slatko, ali zato redovito grickate sušeno voće. Morate znati da je i ono prepuno šećera pa radije umjesto sušenog ananasa pojedite svježi, puno je zdraviji, a brže će vas i zasititi.
Crveno meso – Iako je crveno meso često povezano samo s bolestima srca, ono povećava i rizik od razvijanja dijabetesa. Ako svaki dan na jelovniku imate crveno meso, šanse da će te oboljeti od dijabetesa tipa 2 veće su za 19 posto.
Procesuirana hrana umjesto svježe – Samo jedna hrenovka ili dva režnja slanine povećavaju rizik za obolijevanje od dijabetesa za čak 51 posto, a razlog tome je velika količina konzervansa i soli u takvoj hrani.
Ovi podaci ne znače da trebate prestati jesti meso, no pazite koje jedete. Ako ste u mogućnosti, kupujte uvijek ono iz domaće proizvodnje, a ne industrijsko.
Umjesto prerađenih 'zdravih' žitarica radije jedite obične zobene pahuljice koje sami možete obogatiti, a uz krumpir i grašak uvijek izaberite i povrće za koje ste potpuno sigurni da je zdravo, poput špinata ili brokule.