Evo što će vam se dogoditi ako jedete 12 šljiva na dan
Jedna šljiva kao šaka borovnica... Barem kada je riječ o količini antioksidansa. Ova nezaobilazna kraljica marmelada nosi još jednu "kraljevsku lentu": prvi je izbor kod konstipacije, odnosno zatvora.
Nezaobilazan je izbor svake domaćice koja priprema zimnicu, a osim što se najčešće koristi za pripremu marmelada i knedli, svakako ju je poželjno jesti i svježu jer sadrži vitamin C (5 do 8 mg na 100 g, ovisno o kojoj se vrsti radi), vitamin B6, bakar, vitamin B2, vitamin B3, vitamin K, magnezij, željezo, kalcij te čak 240 mg na 100 g kalija. Šljiva obiluje i vlaknima, 2 g na 100 g, a uz sve to je niskokalorično voće.
Prethodna istraživanja pokazala su da šljiva jača kosti, smanjuje rizik od oblijevanja raka debelog crijeva, ali i da konzumacija 12 šljiva prosječne veličine na dan tijekom dva mjeseca snižava razinu lošeg kolesterola LDL-a.