Kraljica svečanosti

Kakva krasotica! Umjesto da naručite tortu, napravite sami ovo čudo od prženih lješnjaka i bijele čokolade

Marija Herjavić Jerkić
04.05.2022.
u 06:59

Tijekom svibnja i lipnja sve je puno obiteljskih druženja i svečanosti, a vrhunac svakog slavlja je torta. S kombinacijom prženih lješnjaka i bijele čokolade pun je pogodak za prave sladokusce, a izgledom će ostaviti bez daha sve prisutne!

Zašto ne biste, umjesto da je naručite u svojoj omiljenoj slastičarnici, sami zasukali rukave i napravili tortu koja će sve prisutne ostaviti bez daha? Ovu divnu slatku kreaciju osmislila je gastroblogerica Marija Herjavić Jerkić u čiji smo se talent i kreativnost već stoput uvjerili.

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Torta od lješnjaka i bijele čokolade

Biskvit:

8 bjelanjka

160 g šećera

160 g lješnjaka

40 g kukuruznog škroba

Krema:

2 žumanjka

250 ml mlijeka

25 g kukuruznog škroba

30 g šećera

15 g maslaca

200 ml slatkog vrhnja

100 g bijele čokolade

vanilija

Chantilly krema:

200 ml slatkog vrhnja

žlica šećera u prahu

aroma vanilije

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Priprema:

Pjenasto umutite bjelanjke pa dodajte šećer. Kada se šećer otopi, dodajte škrob, mikserom sve sjedinite pa ubacite sitno mljevene pržene lješnjake. Prebacite na masni papir oblikujući 4 kruga (u dva velika lima za pečenje). Pecite na 160 stupnjeva tridesetak minuta. Izvadite iz pećnice i ohladite. Lješnjake pržite 15 minuta na 160 stupnjeva. Izvadite ih iz pećnice i malo protrljajte krpom da odvojite ljusku pa ih pažljivo sameljite da ne otpuste masnoću. Za kremu mlijeko s vanilijom zagrijte gotovo do vrenja i zatim lagano dodajte u pjenasto izrađene žumanjke sa šećerom i škrobom. Mlijeko prije dodavanja u kremu obavezno procijedite. Vratiti smjesu u lonac i kuhajte na laganoj vatri neprekidno miješajući dok se krema ne zgusne. Kad se zgusne, dodajte maslac i čokoladu i miješajte dok se ne otope. Kremu prekrijte prozirnom folijom tako da dodiruje kremu i pustite da se ohladi. Ohlađenu kremu malo obradite mikserom i na kraju špatulom umiješajte tučeno slatko vrhnje. Svaki biskvit premažite kremom i preklopite i na kraju premažite tortu izvana i ukrasite chantilly kremom koju ćete dobiti tako što ćete miskerom izraditi slatko vrhnje sa šećerom u prahu i vanilijom.

Foto: Marija Herjavić Jerkić

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije