PROMO

Koji su top-trendovi u profesionalnom kulinarstvu

electrolux (1)
Foto:
1/3
PR
Autor
PR članak
19.09.2011.
u 15:28

Electrolux je proveo istraživanje među članovima akademije Electrolux World’s 50 Best Restaurants.

Electrolux je razgovarao s nekima od najutjecajnijih svjetskih gastronomskih kritičara i kuhara, kakav će tip restorana vladati gastronomskom scenom u skoroj budućnosti. Njihov odgovor: skandinavski “slow-street-food“ bistro-restorani s utjecajem Japana i naglaskom na lokalnim namirnicama.

Electrolux je jedini svjetski proizvođač uređaja koji nudi kompletnu liniju uređaja za profesionalne kuhinje i kućanstva. Razvoj svojih novih proizvoda Electrolux temelji na dubinskom uvidu u potrebe potrošača, kako profesionalaca tako i kućanstava, te je stoga u jedinstvenoj poziciji da podijeli neke od tajni o tome što se odvija u pozadini najkreativnijih svjetskih kuhinja.

Kako bi bio što više u doticaju s najnovijim trendovima u kulinarstvu, Electrolux je ponosan sponzor i partner akademije World’s 50 Best Restaurants, odnosno onih pojedinaca koji kreiraju prestižnu listu 50 najboljih svjetskih restorana.

Glavna 4 trenda
Kako bi dobio informacije o tome što se stvarno događa u svijetu vrhunskog kuhanja, Electrolux je proveo istraživanje među članovima akademije Electrolux World’s 50 Best Restaurants. Pitali smo ih, koji će po njihovom mišljenju biti dominantni trendovi u iduće dvije godine. Gotovo 60 posto ispitanika smatra da će dominantni trend biti fokus na lokalnim namirnicama i okusima.

Na drugom mjestu su se našli restorani u stilu bistroa, na trećem “slow food“, a na četvrtom mjestu “street food“.

“Po mom mišljenju glavni trend je povezanost s prirodom. Ne pretvarati je toliko u proizvod, nego je ponovno stvoriti i ponuditi gostu u nekoj vrsti jednostavnosti da bi se osjetio uistinu izvorni okus proizvoda.”, izjavila je Anne-Sophie Pic, dobitnica nagrade World’s Best Female Chef.

Mišljenje kuhara protiv mišljenja kritičara
Iako se činilo da većina ispitanika dijeli jednako mišljenje, ipak su postojale neke razlike. Primjerice luksuzni restorani su po ukupnom zbroju glasova ocijenjeni tek kao peti trend po redu. No, jako je zanimljivo što su i kuhari i vlasnici restorana ocijenili luksuzne restorane kao treći najvažniji trend, dok ih gastronomski kritičari nisu uvrstili niti među prvih pet.

"Vruća" gastronomija na hladnom sjeveru - dominacija Skandinavije Na pitanje odakle dolaze najutjecajniji trendovi u vezi hrane, većina ispitanika navela je Skandinaviju kao trenutno najizazovniju destinaciju. Vrhunski danski restoran Noma, pod vodstvom Danca, Šveđanina i Norvežanina, izabran je za najbolji restoran na svijetu dvije godine za redom te je osvojio prva tri mjesta na prestižnom natjecanju Bocuse d’Or. Noma je dokaz da je gastronomija "vruća" na hladnom sjeveru.

Japanska kuhinja zauzela je drugo mjesto među najutjecajnijim kuhinjama svijeta, zbog čega je jasno da su jednostavnost i posvećenost namirnicama glavni pokazatelj budućih trendova. Upravo su te dvije tendencije zajedničke japanskom i skandinavskom stilu kuhanja. No, nemaju samo nove svjetske kuhinje blistavu budućnost. Tako je francuska kuhinja, s možda najznačajnijom kulinarskom tradicijom, rangirana kao treći najvažniji trendsetter.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?