Mislav Ante Jurenić, vlasnik obrta za proizvodnju i preradu voća i povrća iz Zagreba, pobjednik je druge radionice Večernjakove i Electroluxove Akademije zdravog življenja. Spremala su se jela iz dalmatinske kuhinje, a gospodin Mislav skuhao je pobjednički rižoto od lignji. Uz njega kuhale su i Ana Kovač, prevoditeljica iz Zagreba, te Štefica Poldrugač, umirovljenica iz Svetog Ivana Zeline.
– Ja sam jedan veliki gurman, dalmatinski bi se to reklo bonkulović – predstavio se čitatelj na početku našeg druženja. I predstavio se baš u pravom svjetlu, jer nakon što je odabrao svoje jelo i skuhao ga je pomalo na svoj način. Upotrijebio je pritom i neke svoje namirnice - luk kozjak i varenik, dobiven ukuhavanjem mošta od plavca malog.
– Volim skupljati nova iskustva, uvijek se nešto nauči. Iako sam rođen u Zagrebu, porijeklom sam iz Dalmacije i najviše volim kuhati sve od ribe – rekao nam je gospodin Mislav, otkrivši nam kako se umjesto dobrog rižota može skuhati još bolji.
– Nekad u Dalmaciji nije bilo riže pa se koristio ječam. I s njim je rižoto bolji, a to je staro izgubljeno jelo – dodao je.
Ana Kovač predstavila se kao mlada kuharica željna novih iskustava i recepata, a Štefica Poldrugač rekla nam je da otkad je u mirovini ima više vremena za kuhanje. Umirovljenički status omogućio joj je i da se prijavi na našu akademiju, za što prije nije imala vremena. A željela je vidjeti što se tu događa.
– Nemam baš previše veze s Dalmacijom, ja sam vam Podravka – rekla je gospođa Štefica, priznavši da i kod kuće kuha brudet od ribe, što joj je i ovdje bio zadatak. U kojem se, prema ocjenama, posve dobro snašla. Da joj kuhanje dobro ide, potvrdila je i Ana Kovač, pripremivši brdo palačinki.
– Kod mene je sve počelo s kolačima. Tek nakon toga primila sam se i drugih jela. Sretna sam kad mi nešto uspije, a kad bih imala vremena stalno bih nešto isprobavala – otkrila nam je Ana.
Kao pravi domaćin u Electroluxovoj kuhinji, Podravkin promotor kuhanja Zoran Delić bio je na raspolaganju našim čitateljima. Uz brojne savjete pomagao im je i u kuhanju te predstavljao Podravkine proizvode. Recepte za dalmatinsku kuhinju čitateljima je pripremio Ivica Katić, kuhar Hrvatskog kuharskog saveza.
Iznenadio ih je i lignjama punjenim kozicama i pršutom. Ivica Katić otkrio nam je i da se u dalmatinskoj kuhinji koristi sve ono uza što stanovnici žive – riba, mekušci, rakovi i školjke. I da u pravi brudet, gregadu, osim ribe idu i rakovi, školjke i mekušci. Zbog utjecaja dalmatinskog zaleđa, u kuhinji se koriste i piletina i svinjetina. Naravno, u kuhinji se koristi mnoštvo začina, lavanda, ružmarin, lovor, peršin, uz neizostavno maslinovo ulje i dobro vino. A s kojim vinom zaliti koje jelo podučila nas je Sandra Vračević Forko iz Badela 1862.