Mislite da je glavni sastojak Nutelle - lješnjak? Ovo niste znali o omiljenom namazu
Omiljeni namaz od lješnjaka mnogi će pojesti "na žlicu" i uživati u kremastom okusu bez ikakvih dodataka. no, Nutella je toliko omiljeni namaz da se kombinira u gotovo svim kombinacijama, kada su slastice u pitanju. Ovo su zanimljivosti o Nutelli, a koje vjerojatno niste znali...
Proizvedena je prvi put za vrijeme Drugog svjetskog rata kada je talijanski slastičar Pietro Ferrero, u nedostatku čokolade, u namaz dodao lješnjake kako bi dobio na količini i uštedio na skupcjenim sirovinama. Tadašanja "Pasta Gianduja" preimenovana je u Nutellu 1946.
S količinom Nutelle koja se proizvede u godini dana mogli biste prekriti Kineski zid osam puta, a težina te količine Nutelle je otprilike jednaka težini Empire State Buildinga u New Yorku.
Ovaj se namaz reklamirao kao namirnica za zdravi doručak, no tužili su proizvođača za lažno reklamiranje proizvoda. U količini jednog serviranja sadrži 12 grama masnoća i 21 gram šećera. Ipak, zbog lješnjaka, Nutella sadrži i proteine, vlakna, kalcij i željezo tako da nije loš izbor za jelo.
Mislite da su lješnjaci glavni sastojak Nutelle? Varate se. To je šećer i to čak 56 posto količine. Zatim palmino ulje, lješnjaci, kakao, mlijeko, soja, lecitin, vanilia... ( Izvor: TOI)