Tri istraživanja predstavljena konferenciji Američkog društva za kliničku onkologiju pokazala su da uzimanje vitamina D smanjuje rizik od umiranja od raka. Znanstvenici vjeruju da proizvodi enzim koji 'detoksificira' prirodne kiseline u tijelu sprječavajući tako oštećenje unutarnjih organa što zauzvrat smanjuje rizik od nastanka raka. Ljeti vitamin D dobivate od sunčeve energije, a zimi uzimajte u tabletama kao dodatak prehrani.
Kalij je jedan od najvažnijih minerala potrebnih vašem tijelu. Opušta stijenke krvnih žila i tako snižava krvni tlak. Istraživanja su pokazala kako mali unos kalija može uzrokovati povišeni krvni tlak i veći rizik od moždanog udara. Povrće i voće bogato kalijem su krumpiri, batat, brokula, banane i dinja.
Analizirajući 50 istraživanja o učincima vitamina C na funkciju mozga, australski znanstvenici otkrili su kako ljudi s višom razinom vitamina C u tijelu imaju manji rizik od mentalnih bolesti i demencije. Stručnjaci vjeruju da ovaj antioksidativni nutrijent ima važnu ulogu u sprečavanju svakodnevnog oštećenja moždanih stanica, usporavajući tako gubitak pamćenja povezan s dobi. Tijelu je potrebno 75 mg vitamina C dnevno, a najviše ga ima u agrumima (naranče, mandarine, limun), šipku, višnjama te lisnatom povrću (kupus)
Magnezij 'liječi' nesanicu, a istraživanja su pokazala kako djeluje smirujuće na živčani sustav te zbog toga poboljšava kvalitetu spavanja. Špinat, blitva, tamna čokolada, sjemenke bundeve, bademi, smokve, samo su neke od namirnica bogatih magnezijem.
Vitamin B nužan je za normalan rad krvožilnog sustava, imunološkog i probavnog sustava te za zdravlje kože, kose i noktiju. Najbolji izvori vitamina B su kvasac, iznutrice (prije svega jetra), cjelovite žitarice, mlijeko, jaja, meso, riba, zeleno lisnato povrće, banane, orašasti plodovi i mahunarke.
Manjak željeza uzrokuje slabokrvnost, tijelo ne proizvodi dovoljno hemoglobina koji je jedan od najvažnijih proteina u našem tijelu, a izravno je odgovoran za prijenos kisika u crvenim krvnim stanicama. Crveno meso najbogatiji je prehrambeni izvor željeza, kao i jetra, jaja, grahorice, plava riba, voće, zeleno lisnato povrće...
Vitamin A ključan je za imunitet, dobar vid, plodnost, zdravu kožu i kosti. Glavni izvori vitamina A su inače jetra, mlijeko i mliječni proizvodi, maslac, žutanjak i riba.
Vitamin K2 proizvode bakterije u probavnom sustavu, a osim u jetru, odlazi u stijenke krvnih žila, kosti i ostala tkiva. Znanstvenici su otkrili kako vitamin K2 može u potpunosti poništiti gubitak i u nekim slučajevima čak povećati postotak koštanog tkiva kod osoba koje pate od osteoporoze, ali i da suplementi vitamina K2 smanjuju rizik od nastanka frakture kralješaka za 60% i rizik od nastanka frakture kuka za 80%. Fermentirana hrana bogata je vitaminom K2.