Napunite tanjur i pobijedite anemiju: Popravite krvnu sliku pomoću ovih 6 namirnica
Željezo je esencijalni mineral koji ima ključnu ulogu u prijenosu kisika do svih stanica u tijelu. Kada je razina željeza u krvi niska, tijelo je slabije opskrbljeno kisikom, što može dovesti do umora, slabosti, vrtoglavice, otežanog disanja, pa čak i do anemije. Srećom, može se nadoknaditi prehranom, a ovo su namirnice koje u tome pomažu.
Špinat: Špinat je bogat izvor ne-hem željeza, koje tijelo ne apsorbira jednako učinkovito kao hem-željezo iz mesa, ali je i dalje vrlo hranjiv. Da bi tijelo bolje iskoristilo željezo iz špinata, preporučuje se konzumacija s vitaminom C. Primjerice, pripremite smoothie od špinata i naranče te chia sjemenki.
Crveno meso: Crveno meso, poput govedine i janjetine, bogato je hem-željezom koje tijelo lako apsorbira. Umjeren unos crvenog mesa može značajno poboljšati razinu željeza u krvi. Meso nemojte pržiti već od njega radije pripremite gulaš ili složenac s mnogo povrća, uključujući i špinat.
Mahunarke: Mahunarke poput leće, slanutka i graha također su izvrsni izvori ne-hem željeza te su idealne za vegetarijance i vegane koji nisu u mogućnosti dobivati željezo iz mesa. Mahunarke su vrlo zahvalna namirnica. Možete, primjerice, pripremiti salatu od leće i povrća ili miješanih mahunarki.
Sjemenke bundeve: Sjemenke bundeve sadrže visoke razine željeza te su praktična grickalica koja može lako nadopuniti dnevni unos ovog minerala. Danas su dostupne u većini trgovina, no ako pripremate jela od buče, koštice možete i sami očistiti i ispeći ih s malo soli i omiljenim začinima.
Cikla: Cikla je bogata željezom i folatom, što je čini izvanrednom namirnicom za stvaranje crvenih krvnih stanica i borbu protiv anemije. Stoga biste je, ako imate problema s krvnom slikom svakako trebali uvrstiti na jelovnik. Možete je iscijediti u sok ili ispeći u pećnici. Uz malo začina i balzamičnog octa bit će odlična.
Tofu: Tofu, popularni sir od soje, bogat je izvor željeza i proteina, idealan za vegane i vegetarijance. Danas je dostupan u gotovo svakog trgovini, a priprema se brzo i lako. Možete ga, primjerice, ispeći s povrćem na tavi ili u foliji u pećnici. Izmiksan sa začinima može biti savršen umak uz pečenje.