U vremenu kada cijene hrane neprestano rastu, a bojkot trgovina postaje sve ozbiljniji, sve više ljudi nastoji kod kuće proizvesti bar dio onoga što će se naći na obiteljskom meniju. Na taj se način može uštedjeti, a istovremeno osigurati kvalitetne i svježe namirnice. Evo nekoliko primjera hrane koju lako možete napraviti kod kuće i uštedjeti novac.
Kruh: Pekarski proizvodi drastično su poskupjeli u posljednjih nekoliko godina. Kod kuće pak možete ispeći svježi kruh koristeći brašno, vodu, kvasac i sol. Sve što trebate jest umijesiti tijesto, pustiti da naraste, a zatim ga ispeći u pećnici na 200°C. Eksperimentirajte s različitim vrstama brašna kako biste dobili različite teksture i okuse.
Jogurt: Proizvodnja jogurta kod kuće jednostavna je i zahtijeva samo mlijeko i žlicu kupovnog jogurta kao startera. Mlijeko prvo zagrijte na oko 85°C, zatim ohladite na 45°C, dodajte jogurt i ostavite na toplom 8 do 12 sati. Domaći jogurt je kremast, ukusan i možete ga dodatno obogatiti voćem ili medom.
Svježe začinsko bilje: Svježe začinsko bilje, poput bosiljka, peršina ili timijana, često je skupo, a brzo se kvari. Posadite sjeme ili sadnice u male tegle s običnom zemljom, stavite ih na sunčano mjesto i redovito zalijevajte. Bilje će rasti tijekom cijele godine, a imat ćete svjež dodatak za svoja jela.
Klice i mikrozelenje: Klice i mikrozelenje možete uzgojiti kod kuće uz minimalan trud. U staklenku stavite grah, leću ili pšenicu, namočite ih preko noći, a zatim ih svakodnevno ispirite vodom. Za mikrozelenje, posijte sjeme rukole ili potočarke u plitku posudu sa zemljom i održavajte vlažnost. Za nekoliko dana imat ćete svježe, nutritivno bogate dodatke za salate i sendviče.
Pekmez i marmelada: Domaći pekmez od sezonskog voća jednostavan je i ukusan. Operite i narežite voće, stavite ga u lonac sa šećerom i limunovim sokom te kuhajte na laganoj vatri dok ne postane gusta smjesa. Pekmez sterilizirajte u staklenkama kako bi trajao mjesecima. Ovaj proces omogućuje vam prilagodbu slatkoće i okusa.
Sir: Za svježi sir, poput ricotte, potrebno je samo mlijeko, limunov sok ili ocat. Zagrijte mlijeko na 90°C, dodajte limunov sok, i kada se mlijeko počne zgrušavati, procijedite ga kroz gazu. Domaći sir možete koristiti za tjesteninu, salate ili deserte.
Ukiseljeno povrće: Kiseljenje povrća kod kuće jednostavno je i brzo. U staklenke stavite krastavce, papriku ili mrkvu, prelijte ih mješavinom vode, octa, šećera i soli te dodajte začine poput kopra, češnjaka ili papra. Nakon nekoliko dana imat ćete ukusan, domaći kiseli prilog.
Sokovi i sirupi: Od bazge, višanja ili limuna možete napraviti domaće sokove i sirupe. Primjerice, bazgu prelijte kipućom vodom, dodajte šećer i limunsku kiselinu, te ostavite da odstoji 24 sata. Procijedite i pohranite u staklene boce. Domaći sirupi su ukusni, prirodni i mogu trajati mjesecima.
Tjestenina: Domaća tjestenina priprema se od samo dva sastojka – brašna i jaja. Zamijesite glatko tijesto, razvaljajte ga na tanko i izrežite na trakice ili željeni oblik. Kuhajte nekoliko minuta u slanoj vodi i odmah poslužite. Domaća tjestenina je nevjerojatno ukusna i lako se prilagođava različitim receptima.