Mi smo u uživali u taškama koje nam je pripremio chef Goran Kočiš. Goran je iz Slavonije davno stigao u metropolu, osvojio u njoj Michelinovu zvjezdicu i opet se vratio kući jer zov zavičaja bio je jači od svega.
Slavonske taške
Sastojci:
500 g glatkog brašna
prstohvat soli
1 jaje
2 dl mlake vode
domaći pekmez od šljiva
krušne mrvice
šećer
domaći kajmak, za posluživanje
Priprema:
Povežite u većoj posudi brašno i sol pa u sredinu razbijte jaje i krenite lagano miješati uz postupno dodavanje vode. Kad ste dobili kompaktnu smjesu prebacite tijesto na radnu površinu pa još mijesite rukama. Gotovo tijesto pustite malo da odmori pa ga zatim razvaljajte vrlo tanko, na otprilike 2 milimetra debljine. Narežite na trakice širine 3-4 cm pa na isti razmak stavite malo pekmeza od šljiva. Preklopite drugom trakom, nježno ali temeljito pritisnite rubove da pekmez ne bi tijekom kuhanja ispao i narežite taškice rezačem za tijesto. Ubacite ih u kipuću vodu i čim isplivaju prebacite u tavu u kojoj ste karamelizirali šećer i prezle. Sve malo promiješajte, premjestite na tanjur i poslužite s domaćim kajmakom.