Ove dvije popularne namirnice za doručak mogu izazvati srčani i moždani udar
Dva popularna sastojka za doručak koja se često nalaze u tradicionalnom, prženom doručku mogu biti opasna ako imate povišen kolesterol, što znači da imate previše masne tvari u krvi. S vremenom se kolesterol može nakupiti u arterijama uzrokujući začepljenja. Ponekad se plak također može odvojiti i dovesti do moždanog ili srčanog udara ako putuje do mozga ili srca.
Stoga je ključno održavati kolesterol na razini koja se smatra zdravom. To može uključivati oprez u prehrani, posebno s određenim namirnicama za koje se zna da povisuju kolesterol. Zasićene masti jedan su od krivaca kada je u pitanju kolesterol. Kao rezultat toga, zdravstveni djelatnici pozivaju ljude da svedu unos zasićenih masti na najmanju moguću mjeru, osobito ako već imate visok kolesterol, piše Express.
Mnoge namirnice sadrže zasićene masti, osobito životinjske namirnice poput mesa, maslaca i mliječnih proizvoda. "Koja je hrana najgora za visok kolesterol? Crveno meso, pržena hrana i pečeni proizvodi poznati su po tome što podižu razinu kolesterola lipoproteina niske gustoće (LDL), ljepljive vrste koja se nakuplja u stijenkama arterija. Trebate se brinuti o hrani koja je bogata zasićenim masnoćama, jer može povisiti razinu kolesterola i učiniti da se udebljate", objasnili su stručnjaci Harvard Healtha.
S tim na umu, upozorili su na dvije namirnice koje su popularna hrana za doručak. To su kobasice i slanina, a obje se ubrajaju u mesne prerađevine. "Hrenovke, kobasice i slanina koriste najmasnije komade crvenog mesa i stoga imaju visok sadržaj kolesterola i zasićenih masti. Slanina i kobasice napravljene od puretine ili piletine mogle bi se činiti zdravijima i imaju nešto niži udio kolesterola od verzija s crvenim mesom, ali nisu bez kolesterola", objasnili su stručnjaci.
Konzumaciju crvenog mesa također treba svesti na minimum ako je moguće. "Govedina, svinjetina i janjetina općenito imaju visok udio zasićenih masti. Mesni komadi poput hamburgera, rebarca, svinjskih kotleta i pečenja imaju najviše masti. Ne morate u potpunosti izbjegavati meso, samo ga jedite povremeno. Ograničite se na preporučenu veličinu porcije od 85 grama i držite se komada poput pečenice, svinjskog lungića ili fileta mignona", dodali su. Za još bolje rezultate, savjetovali su da meso zamijenite proteinima koji imaju manje zasićenih masnoća i kolesterola, poput pilećih ili purećih prsa bez kože, ribe i graha.
Ostala hrana koju su savjetovali ljudima da ne jedu bila je pržena hrana poput pilećih krilaca, štapića mozzarelle i kolutića luka te pekarskih proizvoda poput kolačića, kolača i peciva. Nacionalna zdravstvena služba Ujedinjenog Kraljevstva savjetovala je ljudima da jedu masnu ribu, poput skuše i lososa, smeđu rižu, kruh i tjesteninu od cjelovitog zrna, orašaste plodove i sjemenke te voće i povrće da bi održali razinu kolesterola pod kontrolom. Također savjetuju ljudima da jedu manje masnog mesa, maslaca, vrhnja i tvrdog sira, kolača te hrane koja sadrži kokosovo ili palmino ulje.