Ove zime ostanite zdravi: Ovo je 9 najboljih namirnica za dobar imunološki sustav
Sezona prehlade i gripe donosi više razmišljanja o našem imunitetu - ali, kada zdravlje imuniteta nije važno? Iako se mnogi okreću dodacima prehrani kako bi ojačali svoj imunološki sustav (poput vitamina C ili dodataka cinka), sve hranjive tvari za jačanje imuniteta koje trebamo zapravo se mogu pronaći u odjelu s voćem i povrćem u supermarketu, prenosi Yahoo.
Crvena paprika: Crvena paprika izvrstan je izvor vitamina C i E. Samo pola šalice crvene paprike osigurava više od 100 posto preporučene dnevne količine vitamina C. Ove blago slatke paprike također su pune vode, vlakana i biljnih spojeva. Crvena paprika savršen je dodatak slanoj prženici, osvježavajućoj salati ili jelu s tjesteninom.
Brokula: Ovo povrće iz porodice krstašica samo je po sebi moćno sredstvo za jačanje imuniteta zahvaljujući sadržaju topivih vlakana i vitamina A, B6 i C. I srećom, postoji toliko mnogo ukusnih načina za korištenje brokule u kuhinji od juha i variva do omleta, tjestenine i jela od riže.
Grejp: Dok svi agrumi zaslužuju spomen na popisu namirnica koje jačaju imunološki sustav, grejp je posebno hvaljen zahvaljujući velikim količinama vitamina C. Jedan grejp sadrži više od 100 posto vaših dnevnih potreba, plus topiva vlakna, vodu , i vitamin A. Naravno, u grejpu se može uživati samom, ali također se dodaje salatama, umacima i raznim pekarskim proizvodima.
Špinat: Špinat je bogat izvor antioksidansa (točnije vitamina A, C i E), kao i dobar izvor željeza. Ove hranjive tvari u kombinaciji s vlaknima i biljnim spojevima koji se također nalaze u špinatu čine ga izvrsnim izborom za one koji žele ojačati svoj imunološki sustav.
Borovnice: Slično kao i citrusi, sve bobičasto voće izuzetno jača imunitet, ali vrijeme je da u središte pažnje stavimo borovnicu koja se često zanemaruje. Iako je ova tamna bobica bogata vodom, vitaminom C i biljnim spojevima, njezin sadržaj vlakana je zaista izdvaja. S nevjerojatnih osam grama po šalici, borovnice podržavaju uspješan crijevni mikrobiom, a time i jednako uspješan imunološki sustav.
Avokado: Kao izvrstan izvor biljnih spojeva i vitamina C i E, avokado je sigurno sredstvo za jačanje imuniteta. Ali, jeste li znali da je avokado jedan od najboljih dostupnih izvora topivih vlakana? Njegova prebiotička moć dobra je za naš imunološki sustav i zdravlje crijeva. Dodajte ga salatama, tortiljama, sendvičima, hamburgerima, jajima, proljetnim rolicama i još mnogo toga.
Đumbir: Postoji razlog zašto su injekcije đumbira postale super trendi posljednjih godina za jačanje imuniteta. Korijen đumbira sadrži razne antioksidanse koji pomažu smanjiti upalu i imaju prirodna antimikrobna i antibiotska svojstva koja pomažu u zaštiti od infekcija. Kuhajte i pecite sa svježim đumbirom kako biste iskoristili sve njegove zdrave prednosti. Ovaj ljuti korijen fantastičan je dodatak prženim krumpirićima, juhama, jelima od riže, ali i mnogim slatkim poslasticama.
Kivi: Kivi je izvrstan dodatak režimu vašeg imunološkog zdravlja jer je pun vlakana, biljnih spojeva, vode i vitamina C i E. Ovo tropsko voće savršeno je u smoothiejima, voćnim salatama, chia pudingu i čak slanoj marinadi.
Češnjak: način na koji konzumirate češnjak zapravo je jako važan da biste iskoristili sve njegove prednosti. Usitnjeni češnjak oslobađa kemijsku komponentu zvanu alicin koja povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica, čineći vaš imunološki sustav bolje opremljenim za borbu protiv infekcija. Redovita konzumacija češnjaka dokazano smanjuje simptome prehlade rizik od obolijevanja.