Ovo su namirnice koje biste trebali izbjegavati nakon što napunite 30 godina
Metabolizam je usporeniji nakon što kročite u tridesete godina života, a potrebno je stoga i prilagoditi i promijeniti svoju prehranu. Sve ono što se mogli bez ikakvih problema konzumirati prije 30., sada možda više ne biste trebali. Bar ne u istim količinama...
Izbjegavajte pretjeranu konzumaciju šećera i umjetnih zaslađivača jer nakon što zakoračite u tridesete počinje ubrzano starenje kože i sporija proizvodnja kolagena, a šećer može dodatno škoditi.
Mesne prerađevine biste trebali izbjegavati nakon 30. Istraživanje iz 2014. godine pokazalo je da česta i pretjerana konzumacija mesnih narezaka i hrenovki smanjuje količinu spermija. Ako planirate potomstvo, nemojte da vam ovo bude česta namirnica na meniju.
Gotova jela iz konzerve sadrže poprilične količine soli, a sol povisuje krvni tlak što za sobom može donijeti povećan rizik za neke ozbiljnije zdravstvene tegobe. Radije kuhajte sami jer ćete tako znati što jedete i s koliko soli.
Kokice s dodacima margarina ili karamele svakako će vam osigurati dodatne kalorije, a ako ih jedete često, vjerojatno i nakupljene neželjene kilograme koje ćete u ovoj dobi sve teže "skidati".
Ispijanje gaziranih pića u većim količinama ili učestalo, može uzrokovati neke zdravstvene probleme. Čak i ako ste kao mlađa osoba mogli popiti veće količine bez problema, u ovim godinama bi to moglo predstavljati veće zdravstvene probleme, posebice s jetrom.