Ovo su namirnice koje ne biste trebali podgrijavati
U užurbanoj svakodnevici i nedostatku vremena, mnogi podgrijavaju namirnice koje su ostale od ručka ili su pripremljene sinoć za danas. No, neke zaista ne bismo trebali podgrijavati...Ovo su namirnice koje pripadaju rizičnoj skupini jer ponovnom termičkom obradom gube nutritivna svojstva i enzime.
Jaja su namirnica koju u pravilu jedemo odmah pripremljenu, ali dobro je znati, ako dođete u napast da ih podgrijete, da to ipak činite. Jaja su odličan izvor proteina, a oni se ponovnim zagrijavanjem uništavaju, piše TOI.
Znamo da nije poželjno koristiti isto ulje za pripremu namirnica. Ponovnim zagrijavanjem ulje mijenja svoju strukturu i nastaju spojevi koji nisu dobri za srce.
Krumpir ponovnim zagrijavanjem gubi nutritivna svojstva, a ako odstoji, na njemu se mogu razviti i bakterije Clostridium botulinum koje uzrokuju botulizam, rijetko, po život opasno trovanje.