Ovo su površine koje imaju više bakterija nego wc školjka, ali ih ne čistite redovito
Koliko god čistili naše domove, neke površine zadaju nam muke i obiluju opasnim bakterijama koje mogu ugroziti naše zdravlje ako se ne očiste temeljito. Iako bismo odmah pomislili da je kupaonica jedno od najprljavijih mjesta u kući, neke druge površine mnogo su opasnije.
Sudoper- U njemu se često nađu otpaci hrane prilikom pripremanja jela, ali i pesticidi i bakterije s krumpira, mrkve, raznog povrća i voća. U čak 45 posto testiranih sudopera pronađene su koliformne bakterije koje normalno obitavaju u debelom crijevu čovjeka i toplokrvnih životinja.
Spužve - Na spužvi je mnogo više kolonija bakterija nego na dasci zahodske školjke. I spužve je potrebno često čistiti iako ih kratko koristimo. Za to kratko vrijeme na površini spužve "nasele" se mnoge bakterije te ih je potrebno svakodnevno čistiti.
Držač četkica za zube - Nakon pranja zuba potrebno je i dobro oprati četkicu za zube. No, koliko god se trudili, uvijek će s nje malo iskapati na držač na kojem odlažete četkice. Ako imate onaj obiteljski, s dvije ili više četkica, opasnost od bakterija raste.
Posudice za hranu vaših ljubimaca- Pravo su leglo bakterija i to može naštetiti zdravlju vašeg psa ili mačke. Posudice perite svaki dan u perilici posuđa ili ako ih perete u sudoperu sa spužvom, najmanje jednom tjedno ih namočite u otopinu s izbjeljivačem (jedna žlica na litru vode) i držite potopljene nekih desetak minuta.
Aparat za kavu - Gotovo polovina testiranih aparata za kavu sadrži bakterije i plijesan. Najčešći je razlog što se ostatak aparata ne čisti često i temeljito kao same posudice (za filter kavu primjerice). Potrebno je barem jedno tjedno rastaviti aparat koliko se može i sve perive dijelove oprati s jabučnim octom
Daske za rezanje - Sirovo povrće, meso, riba, kruh, luk... Sve to "dobra je podloga" za naseljavanje bakterija na tim površinama. Istraživači su otkrili da je 18 posto ispitanih daski za rezanje na površini imalo koliformne bakterije koje uključuju i E. coli, ali i salmonelu.