Previše proteina štetno je za zdravlje: Ovo je šest znakova da pod hitno morate smanjiti unos
U posljednje vrijeme popularne su dijete koje podrazumijevaju smanjen unos ugljikohidrata i povećanu konzumaciju proteina. Proteini su nužni za normalno funkcioniranje organizma, no stručnjaci su za portal Best Life otkrili kako prekomjeran unos može biti štetan za zdravlje. Odraslim osobama je potrebno oko 0,8 grama proteina po kilogramu tjelesne težine, a sportašima oko 1,2 do 2 grama. Sve više od toga može biti štetno, a ovo je šest znakova da biste trebali smanjiti unos proteina.
Problemi sa bubrezima: Ako već imate problema s bubrezima, svakako biste trebali smanjiti unos proteina kako ne biste pogoršali situaciju. Zbog pretjeranog unosa proteina može se dogoditi da vaše tijelo neće biti u stanju osloboditi se svih loših tvari koje bubrezi inače izlučuju.
Dehidracija: Kad pretjeran unos proteina počne utjecati na funkciju bubrega, to se može očitovati kroz učestalo mokrenje. I ketoza, metaboličko stanje obilježeno povišenim nivoima ketonskih tijela u krvi ili urinu, također dovodi do dehidracije i neravnoteže elektrolita te zahtijeva povećan unos vode.
Srčane bolesti: Neka istraživanja su pokazala kako zbog previše proteina može patiti i srce, posebice ako se proteini unose pretjeranom konzumacijom crvenog i prerađenog mesa. To ujedno povećava rizik od ateroskleroze, stanja u kojem arterije postaju zadebljane zbog nakupljanja naslaga u unutrašnjosti žila.
Neuravnotežena prehrana: Pretjerana konzumacija proteina, posebice ako ste na keto ili sličnoj dijeti, najčešće rezultira neuravnoteženom prehranom, što je vrlo loše za zdravlje. Organizmu su za normalno funkcioniranje potrebni i ugljikohidrati, masti, vitamini, minerali, vlakna i dr.
Probavne smetnje: Višak proteina, posebice ako ste iz prehrane izbacili drugu vrstu hrane, može izazvati probavne smetnje koje se očituju u obliku mučnine, proljeva ili zatvora te nelagode i boli u želucu, kažu stručnjaci.
Loš zadah: Konstantno unošenje prekomjerne količine proteina može dovesti do lošeg zadaha. Tijekom razgradnje proteina, u organizmu se proizvodi amonijak te se podiže razina uree, što dovodi do neugodnog mirisa koji ćete primijetiti sami, ali vjerojatno i ljudi u vašoj okolini.