Božićni i novogodišnji praznici vrijeme su kada mnogi uživaju u pokojoj čašici više. No, nitko se sutradan ne želi probuditi s mamurlukom i teškom glavoboljom. Liječnica je podijelila kako možete izbjeći mamurluk čak i ako ste popili nekoliko pića previše, a riječ je o namirnici koju svi imaju u svom hladnjaku, piše Mirror.
Liječnica specijalizirana za plućnu i intenzivnu medicinu često dijeli videozapise pod nazivom "Stvari koje vam ne govore" da bi pomogla pri edukaciji, a na TikToku ima 125 tisuća pratitelja. Dr. Neena Chandrasekaran (34) nedavno je podijelila video o vrhunskom savjetu koji je prikupio 2,5 milijuna pregleda. "Ako idete u noćni izlazak u grad i namjeravate piti alkohol, jedenje sira prije alkohola može smanjiti rizik od mamurluka. To je zato što sir ima puno proteina, masti i složenih ugljikohidrata koji mogu obložiti želudac, što smanjuje apsorpciju alkohola. Sir može pomoći tijelu da bolje metabolizira alkohol i spriječi oštećenje jetre", objasnila je.
@neenziemd Things they dont tell you pt 298 Cheese before alcohol can help prevent hangovers #cheese #alcohol #hangover ♬ original sound - Neenz
Osim toga, sir nadoknađuje hranjive tvari jer je pun vitamina B i kalcija, a to su nutrijenti koji se gube iz tijela kada se pije alkohol. Kalcij, koji se može iscrpiti konzumacijom alkohola, posebno pomaže pri poboljšanju funkcije živaca i mišića, dok su B vitamini potrebni za energiju i metabolizam. Međutim, liječnica je ipak upozorila ljude da ne piju previše.
"Samo upamtite, nijedan alkohol nije bolji od nekog drugog alkohola. Međutim, ako ćete piti, pokušajte se sjetiti da prije toga pojedete sir", rekla je. Objava je prikupila je 250 tisuća lajkova i tisuće komentara oduševljenih korisnika. "Sir kao lijek? Ne trebaš dalje objašnjavati", napisao je jedan korisnik. "Sada razumijem eru vina i sira", dodao je drugi. "Hoće li pizza pomoći?" upitao je treći.
Kako biste smanjili zdravstvene rizike povezane s konzumacijom alkohola, Nacionalna zdravstvena služba Ujedinjenog Kraljevstva (NHS) preporučuje ograničenje unosa na najviše 14 jedinica tjedno, uz ravnomjerno raspoređivanje konzumacije na tri ili više dana ako redovito pijete do 14 jedinica. Također, savjetuje se uključivanje nekoliko dana bez alkohola u tjednu kako biste dodatno smanjili unos. Četrnaest jedinica alkohola otprilike odgovara šest krigli piva prosječne jakosti ili deset malih čaša vina slabijeg sadržaja alkohola.