Ovo su simptomi trovanja kada pojedete stare ili otrovne gljive
Prvo što trebate učiniti, prije nego što uopće krenete pripremati gljive – budite potpuno sigurni da se radi o jestivim gljivama. Nemojte se upuštati u gljivarenje ako niste certificiran gljivar.
U slučaju duljeg inkubacijskog perioda, kada se znakovi trovanja javljaju 6 do 8 sati nakon konzumacije, riječ je o teškom trovanju, često s tjelesnim oštećenjima, a postoji čak opasnost od smrtnog ishoda, piše Agroklub.
Najčešći su simptomi bolovi u trbuhu, konstantna mučnina, povraćanje koje se ne može zaustaviti niti donosi olakšanje za otrovanoga, proljev do 25 puta dnevno.
Drugi simptomi su suhoća usta, suha koža, suzne oči, ošamućenost, znojenje, osjećaj hladnoće i preniska temperatura, jaka glavobolja, problemi u funkcioniranju dišnih organa, problemi u radu srca, bol u bubrezima i želucu.