PROMO

Što jesti u jesen?

Što jesti u jesen
Foto: PR FOTO
PR
Autor
PR članak
19.10.2015.
u 08:30

Jeste li ikada razmišljali o tome da svako godišnje doba ima svoje značenje, svoju energiju i svoje namirnice… Počnite!

Tek kada o tome počnemo razmišljati, shvatit ćemo da je to jedna savršena harmonija i da mi nismo usklađeni s njom. Ljudi bi trebali biti u skladu s prirodom i konzumirati namirnice kako dolaze s godišnjim dobima.

Jesen je godišnje doba koje dolazi nakon ljeta koje je puno energije. Voće, povrće i žitarice su na vrhu svog sazrijevanja. Nakon ljeta energija počinje opadati, česte su promjene vremena koje mogu utjecati na pad naše energije i promjene raspoloženja.

Za ublažavanje promjena u nama konzumira se pojačano sezonsko voće i povrće. Jesenske bundeve, korjenasto povrće, kelj, žitarice, bijela repa, kupus, proso, luk...

Ljeti su bubrezi i mjehur opterećeni velikom količinom tekućine, voćem, slanim grickalicama i upravo je to razlog zašto u jesen imamo puno viroza i prehlada. Da bismo izbjegli viroze, potrebno je uzimati kremaste juhe od bundeve, smeđu rižu, bućino ulje, varivo od mahunarki. Potrebno je jesti više algi, meso dva do tri puta tjedno, a voće (grožđe, kruške, jabuke, dunje) samo kao slatki međuobrok u jutarnjim satima. Ljuti začini su odličan odabir za jesen.

Više recepata pronađite ovdje!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?