Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u danu. No mnogi ga ipak preskaču, a čini se da čak i oni koji odvoje vrijeme za doručak često odabiru namirnice koje nisu najbolji izbor za početak dana. Iako se čine brzim i praktičnim, mnoge popularne opcije za doručak, poput zaslađenih žitarica, mogu negativno utjecati na naše zdravlje i energiju tijekom dana. Stručnjaci tvrde da je ono što jedete važnije od toga kada jedete, a kalifornijski gastroenterolog dr. Saurabh Sethi na TikToku je objasnio kojih je to pet najnezdravijih namirnica za doručak, piše New York Post.
Slanina: Dimljena svinjetina prednjači na liječnikovu popisu namirnica za doručak koje treba izbjegavati. "Slanina je visoko prerađena i puna je nezdravih masti i nitrata koji su povezani s više vrsta raka, uključujući rak želuca i debelog crijeva", objasnio je. Prerađeno meso poput slanine je soljeno, sušeno, dimljeno ili kemijski konzervirano za dugi rok trajanja. Međunarodna agencija za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije klasificirala je prerađeno meso kao "kancerogeno za ljude" 2015. godine zbog "dovoljno dokaza iz epidemioloških studija da konzumacija prerađenog mesa uzrokuje kolorektalni rak".
Žitarice: Sethi je upozorio da su mnoge žitarice za doručak prepune velikih količina šećera. Za određene marke, šećer je samo jedan na dugom popisu potencijalno toksičnih sastojaka. U listopadu 2024. godine više od 1000 ljubitelja žitarica i zdravstvenih aktivista marširalo je na sjedište američke tvrtke za proizvodnju žitarica, Kellogg's – sjedište je u Michiganu – zahtijevajući prestanak ubrizgavanja "štetnih aditiva" u američke serije proizvoda.
Granola: Sethi je upozorio da granolu treba konzumirati oprezno jer sadrži visoku razinu šećera i nezdravih masnoća. Courtney Smith, registrirana dijetetičarka, slaže se s Sethijevim stavom. Smith je ranije izjavila da se granola promovira kao zdrava hrana, ali skriva štetne sastojke. "Granola se može činiti kao zdrava opcija za žitarice, ali sadrži veliku količinu dodanog šećera koji se koristi za stvaranje grudica", objasnila je. Preporučila je konzumiranje granole bogate kalorijama kao posip, umjesto da je jedete u većim količinama.
Palačinke: Standardne palačinke nisu na Sethijevom popisu za doručak te je objasnio da bi slatke palačinke trebale biti konzumirane umjereno ili, još bolje, zamijenjene varijantama od cjelovitog zrna. Isprobajte palačinke napravljene od bademovog brašna jer one nude dvostruko više proteina i četiri puta više vlakana od običnog brašna bez skokova šećera u krvi.
Krafne: "Ujutro treba izbjegavati krafne da bi se spriječili značajni skokovi šećera", objasnio je Sethi. Krafne se općenito smatraju ultra-prerađenom hranom (UPF), vrstom proizvoda koji je povezan s porastom stope raka. Studija koju je objavio BMJ otkrila je da je izloženost UPF-ima povezana s 32 loša zdravstvena ishoda, uključujući mentalne, respiratorne, kardiovaskularne, gastrointestinalne i metaboličke komplikacije. Neka od povezanih stanja uključuju rak, bolesti srca, metabolički sindrom, nealkoholnu masnu bolest jetre i dijabetes tipa 2.