Uzrečica 'jedna jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van', sudeći po novim istraživanjima zaista ima smisla.
Bez obzira koliko jabuka jeli s vremena na vrijeme morat ćete posjetiti liječnika, ali ipak ima puno pozitivnih učinaka na zdravlje. Jedno od njih je i smanjeni rizik oboljenja od dijabetesa tipa 2.
Rezultati objavljeni u British Medical Journal pokazali su da i najmanja količina voća i povrća koju unosimo u sebe može spriječiti da dobijemo dijabetes, prenosi Metro.
Pogledajte kako je izgledala turistička sezona prije dvije godine, a kako plaže izgledaju danas!
U prvom istraživanju znanstvenici su provjeravali razinu vitamina C i karotenoida u krvi na dvije grupe ljudi - 9 745 njih koji već imaju dijabetes 2, i 13 662 onih koji nemaju. Otkrili su da su svi oni, koji su imali veliku razinu dva navedena nutrijenta u organizmu zbog unosa voća i povrća, smanjili rizik od dobivanja dijabetesa za čak 50 posto! Oni su dnevno unosili oko 508g voća i povrća, dok su drugi, koji ga jedu minimalno, unosili svega 274g.
Jedna velika jabuka ima oko 250g, što bi značilo da unosom samo dvije jabuke na dan možete poboljšati svoje zdravlje.
Također, unos cjelovitih žitarica ima dobre strane baš poput voća i povrća, a dovoljno je unijeti jednu ili dvije porcije dnevno u obliku doručka, odnosno pahuljica i zobene kaše ili u obliku tamnog kruha.
Emma Elvin, glavna savjetnica za dijabetes u organizaciji Diabetes UK rekla je: "Na neke uzroke dijabetesa ne možemo utjecati, a to su godine i genetika, ali može se popraviti stanje zdravim načinom života. Jedite zdravo, uvedite tjelovježbu u svoju rutinu i obavezno - voće i povrće."