KATASTROFALNE POSLJEDICE POPLAVE

Dalmacija u opasnosti od tone otpada iz Neretve. Pronađeno tijelo heroja: Spasio ljude pa poginuo pred očevim očima

Pogled iz zraka na Neretvu i branu Grabovica gdje se nakupilo smeće nakon poplava
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/5
11.10.2024.
u 09:47

Najveći problem trenutno predstavlja brana na Grabovici koja, ako popusti pod pritiskom, će propustiti tone otpada prema Jadranu

Tone otpada plutaju Neretvom nakon razornih poplava u BiH koje su odnijele 20-ak života, a ostavile bez krova nad glavom brojne obitelji. Kako javlja Slobodna Dalmacija, Neretva je nizvodno od Jablanice, kod Komadinova, puna smeća te se pretpostavlja da je sloj plutajućeg otpada deblji od metra. Radi se mahom o aparatima, hladnjacima, posuđu i namještaju, a spasioci Gorske službe spašavanja svakodnevno prolaze tom rijekom u potrazi za nestalima. 

Inače, među nestalima danas je pronađeno i tijelo mladog Ernada Begovića koji je poginuo dok je spašavao svoje susjede od poplava. Hayat javlja kako je njegovo tijelo pronađeno nakon što ga je bujica odnijela ispred očevih očiju nakon što su spasili 10 ljudi. 

''Javno poduzeće Komunalno d.o.o. Mostar s ponosom ističe herojsku i nesebičnu gestu našeg djelatnika Ernada Begovića, koji je svojim djelovanjem pomagao ne samo svojoj obitelji, već i susjedima i prijateljima tijekom tragičnih događaja u Jablanici. Njegova požrtvovnost i humanost ostat će trajno u sjećanju svih koji su ga poznavali. Kao kolektiv, stojimo uz njegovu obitelj u ovim teškim trenucima i pružat ćemo im podršku i ubuduće'', objavio je in memoriam Javno poduzeće Komunalno d.o.o. Mostar za svog djelatnika, pozivajući sve da mogu uplatiti pomoć za njegovu obitelj na račun njegove kćeri, Erne Begović.

U naselju Djevorska na drugoj obali Neretve, nasuprot Donje Jablanice, mještani su kazali kako je pronađeno još jedno tijelo. Navodno se ne radi o čovjeku iz Jablanice jer je pronađen u automobilu beogradskih tablica, pa se pretpostavlja da je nastradao dok je tamo prolazio. 

POVEZANI ČLANCI:

Najveći problem trenutno predstavlja brana na Grabovici koja, ako popusti pod pritiskom, će propustiti tone otpada prema Jadranu. S obzirom da je fizički nemoguće zapriječiti dolazak otpada iz Hercegovine, institucijama je preostalo jedino skupljati otpad koji dopluta. Problem predstavlja i plastika koja ima izrazito negativan utjecaj na ribe koje mikroplastiku jedu, misleći da su planktoni. Voda nije pitka za stanovnike uz Neretvu i još neko vrijeme neće biti, a uz sve to tu je i nesnosan miris kanalizacije.

I dalje je u prekidu cestovna veza između Mostara i Jablanice, dok su sanirane ceste između Jablanice i Konjica te Jablanice i Prozor-Rame. Više regionalnih prometnica koje povezuju Jablanicu i susjedni Konjic s manjim mjestima još uvijek nisu prohodne zbog velikih oštećenja u poplavama i odronima stijenja. Pomoć u saniranju pogođenih područja najavili su i iz europskih mirovnih snaga angažiranih u Bosni i Hercegovini.

>> FOTO Zastrašujući prizori iz Jablanice: Pogledajte što je voda ovdje učinila, pruga je ostala visiti u zraku

Pogled iz zraka na Neretvu i branu Grabovica gdje se nakupilo smeće nakon poplava
1/16

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije