Američki mediji proglasili su Istru novom Provansom i ubrojili je među
najpoželjnija novootkrivena svjetska turistička odredišta u ovoj
godini. Znamo da Istra već godinama ostvaruje natprosječne turističke
rezultate, a cijene tamošnjih nekretnina vrtoglavo rastu. Gosti su sve
bogatiji, a stanovnici toga kraja, bez obzira na to jesu li
ugostitelji, poljoprivrednici ili radnici, žive sve bolje.
Istra je očito prva shvatila da za turizam više nisu dovoljni (a ni
potrebni) samo sunce i more. Shvatili su da se turistima može ponuditi
tradicija, povijest i način života te su u stvaranje nove ponude
uključili obične ljude. Otkrili su da turisti više vole stare kamene
kuće nego masovne hotele; domaći kruh i tradicionalna jela nego
klasične jelovnike; šetnju po prirodi umjesto izležavanja na plaži;
vožnju po uskim vinskim i maslinovim puteljcima nego gradske gužve;
posjet seoskim imanjima umjesto shopping centrima...
Istrani su shvatili da i te kako mogu zaraditi od turizma ako budu
svoji i ostanu vjerni tradiciji. Nitko ne voli kopije već se traži
nešto originalno i drukčije, nešto što će nas nadahnuti i izazvati
emocije. Tako su razvili ruralni turizam i agroturizam, oživjevši svoja
donedavno zapuštena sela, zaseoke i brežuljke u unutrašnjosti
poluotoka.
U svojim turističkim ponudama gostima nude da zavire iza vrata seoskih
kuća i s njima kušaju autohtona jela, piju izvrsna vina, osjete život
težaka radeći s njima u polju ili vinogradu te se druže s
njihovim domaćim životinjama. Mnogi će reći kakva je čar u tome?!
Možda i nije onima koji to imaju priliku doživjeti svaki dan. Ali
činjenice kazuju da je to atrakcija ljudima, naviknutima uglavnom na
beton i gužvu.
Dobar gost će u potrazi za kvalitetnim odmorom, dobrim ugođajem i
izvrsnom hranom prijeći kilometre, pa čak i makadamskog puta. Uostalom,
najatraktivniji istarski restorani i najljepše kuće za odmor (stancije)
nalaze se po udaljenim selima, u preuređenim starim kamenim kućama.
Neki kažu kako ih unutrašnjost Istre neodoljivo podsjeća na pitomiju
verziju Hercegovine. Međutim, Hercegovina ima puno toga što Istra
nema od toliko raznolikosti na malom prostoru do mističnih boja
svjetlosti, kojima je fasciniran vodeći hrvatski umjetnički fotograf
Ivo Pervan. Sve ono što je napravila Istra sigurno može i Hercegovina,
na svoj način i uz malo truda.
Ohrabrujuće je što u Hercegovini niču restorani s tradicionalnom
kuhinjom, otvaraju se vinske ceste, proizvode vrhunski proizvodi od
meda, obnavljaju zapušteni kameni zaseoci, organiziraju izleti u
prirodu... Zahvaljujući novim autocestama Hercegovina će postati još
bliža moru i turistima iz svijeta. Ako budemo spremni, vrlo brzo možemo
nadmašiti uspjeh Istre.
MADE IN CROATIA