Najdugovječniji ljudi na svijetu otkrivaju kako započinju dan i što doručkuju
Jeste li znali da je na Zemlji pet tzv. plavih zona u kojima je najveći postotak stogodišnjaka i pa i starijih, ali i skupina ljudi koje stare bez tipičnih zdravstvenih tegoba koje pogađaju ostatak svijeta – od pretilosti do kardiovaskularnih bolesti te različitih oblika raka? Riječ je, naime, o talijanskom otoku Sardiniji, japanskom otoku Okinawi, grčkom otoku Ikariji, poluotoku Nicoyi u Kostariki te kalifornijskom gradu Loma Lindi. Znanstvenici kažu da u tim regijama na dugovječnosti trebaju zahvaliti životu bez previše stresa, harmoničnoj zajednici u kojoj žive, redovitoj tjelesnoj aktivnosti, a najviše zdravoj prehrani u kojoj cjelovite namirnice biljnog porijekla, voća i povrća, čine čak 90% prehrane.
U Okinawi na svakih 100.000 stanovnika dolazi 68 stogodišnjaka. Najdugovječniji ljudi na Okinawi obožavaju jesti ljubičasti batat koji obiluje nutrijentima za jačanje imuniteta i smanjivanje upala.
Tradicionalni doručak obično se sastoji od neke vrste žitarica – najčešće kuhane riže koja se sljubljuje s fermentiranom sojom (nattom). Obrok je često obogaćen i miso juhom, nori algama, svježim i zakiseljenim povrćem, komadićem ribe pečene na roštilju i/ili tofuom.
Stanovnici Ikarije dan počinju šalicom biljnog čaja – često napravljenog od bilja koje su sami ubrali u netaknutoj prirodi i posušili. Na prazan želudac uzet će i žlicu domaćeg meda i zaliti je šalicom toplog kozjeg mlijeka.
Crni grah je glavna namirnica, prepuna proteina i mikronutrijenata – luk, češnjak i komorač pirjaju se na maslinovu ulju dok ne omekšaju, a zatim se dodaju crni grah i umak od rajčice.
Dodaju se začini poput cimeta, ali i orašasto voće koje je u umjerenim količinama izvrsno za zdravlje srca jer sadrži velike količine nezasićenih masti i omega-3 masnih kiselina. Uz to sadrži i dosta prehrambenih vlakana koje snižavaju razine lošeg kolesterola. Inače, Kalifornija je najveći svjetski proizvođač badema, bogatih antioksidansima, vitaminom E, proteinima i vlaknima.
Doručak nije najvažniji obrok na Sardiniji. Talijani općenito nisu veliki obožavatelji doručka – važnije im je dan početi šalicom kvalitetne kave nego hranom.
Zdrave životne navike, malo ili nimalo stresa, umjerena prehrana (domaći sir i mlijeko, plava riba...) u tom se stočarskom i ribarskom kraju pokazala dobitnom kombinacijom kojoj ne škodi ni činjenica da je gen M26, koji je povezan s dugovječnošću, zabilježen i u ovoj zajednici.
U plavoj zoni u Nicoyi popularna je kombinacija riže, crnog graha i različitog voća i povrća – od rajčica do avokada, papaje i plantana banana. Uz rižu i grah često se poslužuje i neka vrsta pečenih domaćih jaja, a Dan Beutner, koji je skovao izraz "plave zone", prethodno je govorio i o tikvicama, kamenu temeljcu kostarikanske prehrane, zbog čega na Nikoyi imaju dva i pol puta veću vjerojatnost da dožive 92 godine nego stanovnici SAD-a ili Europe.