Šampion šestih dana hrvatskog pršuta 2020 je tvrtka Smjeli iz Dugopolje. Dalmatinski pršut Vlade Prančića tako je dobio najviše bodova i to čak 97,6 bodova. - Ova godina je bila fantastičnih prirodnih uvjeta, bilo je i dosta bure. Nije pršut puno drugačiji, možda je bio malo bolji. Kvaliteta, tradicija i ljudi prepoznaju sve - rekao je šampion zadovoljan pobjedom.
Iz komisije za ocjenjivanje su istakli kako im je teško bilo odlučiti koji je bio najbolji od desetak ponuđenih pršuta, unatoč i ujednačenim metodama kontrole kvalitete. Istakli su i da je teško bilo izabrati među tolikom ujednačenošću, te da su ostali zadivljeni kvalitetom svih pršuta.
- Pršut je danas gastro brend hrvatskog turizma. U njemu su oduvijek uživali svi, i bogati i siromašni... Ovo je manifestacija u čast hrvatskom pršutu - rečeno je na danima hrvatskog pršuta, šestom po redu organiziranom u Zadru, a gdje je istaknuto kako se pad u turizmu zbog pandemije snažno odrazio na pad prodaje pršuta.
- Pršuti su ostali visjeti u pršutanama i bez pomoći Vlade ovi proizvođači smješteni u ionako opustošenim ruralnim područjima iz kojih se ljudi iseljavaju su u opasnosti. Kvalitetu hrvatskih pršuta potvrđuje i zaštićena oznaka zemljopisnog porijekla i izvornosti na razini Europske unije, i potražnja je kod nas do korone bila sve veća, čak i više od pojedenih milijun komada pršuta godišnje. Naših se pak pršuta kako se ističe proizvede oko 450 tisuća.
U Zadarskoj županiji domaćinu manifestacije proizvede pod burom ih se, kako je rekao zadarski župan Božidar Longin, suši oko 30.000 komada. Sve je više i udjela mesa iz hrvatskog uzgoja, a pršutari su prepoznatljivi u cijelom svijetu unatoč velikoj svjetskoj konkurenciji. - Kod nas je najviše dalmatinskog pršuta s udjelom od oko 90 posto. Potom slijedi drniški, istarski i krčki, svi tradicionalno proizvedeni bez dodatne kemije i zbog toga s velikim izvoznim potencijalom i za plasman u turizmu kroz vrhunsku gastronomsku ponudu - istaknuto je u izjavama prvih ljudi klastera Hrvatskog pršuta.
- Startali smo s ovom manifestacijom 2015.godine i ovo su šesti dani hrvatskog pršuta. Predstavit ćemo se i građanima u Zadru dan kasnije, a na skupu imamo i okrugli stol o proizvodu koji ima zaštićenu deklaraciju europske kvalitete. To znači da kao kupac ste sigurni da kupujete vrhunski proizvod, a proizvođač može očekivati i dodatnu zaradu. Korona nas je ove godine malo usporila. Svi pršuti koji su se natjecali su dobili zlatnu medalju, preko 90 bodova. Dakle, nema srebra ni bronce među natjecateljima koji su se prijavili, samo zlatne medalje i to je još jedna potvrda kvalitete - izjavio je Ante Madir direktor klastera Hrvatski pršut.
- Imamo četiri zaštićena pršuta i to je rijetkost. Očuvala se izvorna kvaliteta. Ovo je izuzetno teška godina jer je prvo opskrbu mesom poremetila svinjska kuga zbog čega je bila veća troškovi, a korona je smanjila 30 posto prodaju pršuta. Zbog toga neki pršutari dogodine neće moći proizvoditi i imati sredstva, pa će Vlada RH morati pomoći kako se ne bi ostalo bez dijela hrvatskog pršuta. Naša dva pršuta bit će među 100 koje će europska unija po povlaštenim uvjetima izvesti u Kinu. Sustavno radimo da se udio domaće hrvatske sirovine povećava. Unatoč pandemiji korone mi imamo pomak jer se otvorila i velika pršutana u Dalmaciji. Uskoro ćemo zaštiti i dalmatinsku pancetu i pečenicu - rekao je među ostalim Darko Markotić predsjednik klastera. Na skupu je iz ministarstva poljoprivrede pomoćnik ministrice Zdravko Barač najavio je da će se pršutarima uskoro i pomoći izvanrednim mjerama i nepovratnim potporama. Dodao je kako su u ministarstvu svjesni problema nastalih pandemijom. - Uskoro idemo s mjerom podizanja repro centara u svinjogojstvu i da ćemo do 20.000 povećati proizvodnju u tom sektoru u kontekstu osiguravanja domaće sirovine u proizvodnji pršuta - rekao je Zdravko Barač.
Iberico je pršut a ovo je šrot.