Kuhinja

Najpoznatija zagorska kuhača postao i kulinarski akademik

veceric
Mladen Mandić
15.12.2010.
u 09:59

- Čast mi je biti u društvu najpoznatijih hrvatskih kuhara, ovo mi je najveća nagrada i vrhunac moje 40-godišnje kuharske karijere, rekao je Slavek

Najpoznatija zagorska kuhača Slavek Večerić kao jedini Zagorec protekli je vikend u hotelu Ambasador u Opatiji dobio titulu kulinarskog akademika. Ovu prestižnu titulu Skupština Hrvatskog kuharskog saveza Slaveku, ali i još 21 kuharu diljem Hrvatske, dodijelila je prvi put.

– Čast mi je biti u društvu najpoznatijih hrvatskih kuhara Branka Ognjenovića, Steve Karapandže, Branka Žufike, Branka Čukelja, Damira Crlenija, Vladimira Balenta i drugih šefova kuhinja u najprestižnijim hrvatskim hotelima i restoranima.

Prva zagorska kuharica

- Ovo mi je najveća nagrada i vrhunac moje 40-godišnje kuharske karijere – rekao nam je Slavek Večerić, koji danas na plećima nosi 55.

Kuharsku karijeru započeo je 1970. kao šegrt u Esplanadi, gdje je i završio za kuhara specijalista. Od 1980. radi kao šef kuhinje u tadašnjem TRC-u Mihanović u Tuheljskim Toplicama, gdje je radio i kao direktor hotela. Od kraja 90-ih sa suprugom i sinom vodi Caffe bar i restoran Turist u Klanjcu. Tek od tada prva zagorska kuhača postaje poznata i izvan Zagorja te se posvećuje afirmaciji zagorske kuhinje i kuharske struke općenito. Autor je prve zagorske kuharice “Zebrane jestvine Hrvatskog zagorja” izdane 1991. godine, predaje na kulinarskoj akademiji u Trakošćanu, aktivan je i u tijelima Hrvatskoga kuharskog saveza, a predsjednik je i Županijske udruge kuhara. Slavek je predstavio hrvatski turizam i kulinarstvo i izvan granica Hrvatske – u Beču, Budimpešti, Bratislavi, Talinu, Milanu, Bologni, Münchenu, Salzburgu, Ljubljani, Sarajevu, a bio je i delegat na kongresu kuhara. No, zasigurno je široj javnosti najpoznatiji po sudjelovanju u televizijskim kuharskim emisijama.

Ljubav i vinogradarstvo

– Prvi sam od kuhara 1997. sudjelovao u kulinarsko-zabavnoj emisiji Kruške i jabuke, koja traje još i do danas pod imenom “U istom loncu”. No, moja velika ljubav i dalje su vinogradarstvo i vino. Imam veliki vinograd i klijet pokraj Pregrade, a i predsjednik sam pregradske Udruge vinara i vinogradara – kaže Slavek, veliki šaljivac, ali i kuhar koji svoja kulinarska zrnca mudrosti nesebično dijeli s kolegama u kuhinji i prenosi ih na mlade naraštaje. Dok ne “steše” nekog novog Slaveka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije