Najpoznatija zagorska kuhača Slavek Večerić kao jedini Zagorec protekli je vikend u hotelu Ambasador u Opatiji dobio titulu kulinarskog akademika. Ovu prestižnu titulu Skupština Hrvatskog kuharskog saveza Slaveku, ali i još 21 kuharu diljem Hrvatske, dodijelila je prvi put.
– Čast mi je biti u društvu najpoznatijih hrvatskih kuhara Branka Ognjenovića, Steve Karapandže, Branka Žufike, Branka Čukelja, Damira Crlenija, Vladimira Balenta i drugih šefova kuhinja u najprestižnijim hrvatskim hotelima i restoranima.
Prva zagorska kuharica
- Ovo mi je najveća nagrada i vrhunac moje 40-godišnje kuharske karijere – rekao nam je Slavek Večerić, koji danas na plećima nosi 55.
Kuharsku karijeru započeo je 1970. kao šegrt u Esplanadi, gdje je i završio za kuhara specijalista. Od 1980. radi kao šef kuhinje u tadašnjem TRC-u Mihanović u Tuheljskim Toplicama, gdje je radio i kao direktor hotela. Od kraja 90-ih sa suprugom i sinom vodi Caffe bar i restoran Turist u Klanjcu. Tek od tada prva zagorska kuhača postaje poznata i izvan Zagorja te se posvećuje afirmaciji zagorske kuhinje i kuharske struke općenito. Autor je prve zagorske kuharice “Zebrane jestvine Hrvatskog zagorja” izdane 1991. godine, predaje na kulinarskoj akademiji u Trakošćanu, aktivan je i u tijelima Hrvatskoga kuharskog saveza, a predsjednik je i Županijske udruge kuhara. Slavek je predstavio hrvatski turizam i kulinarstvo i izvan granica Hrvatske – u Beču, Budimpešti, Bratislavi, Talinu, Milanu, Bologni, Münchenu, Salzburgu, Ljubljani, Sarajevu, a bio je i delegat na kongresu kuhara. No, zasigurno je široj javnosti najpoznatiji po sudjelovanju u televizijskim kuharskim emisijama.
Ljubav i vinogradarstvo
– Prvi sam od kuhara 1997. sudjelovao u kulinarsko-zabavnoj emisiji Kruške i jabuke, koja traje još i do danas pod imenom “U istom loncu”. No, moja velika ljubav i dalje su vinogradarstvo i vino. Imam veliki vinograd i klijet pokraj Pregrade, a i predsjednik sam pregradske Udruge vinara i vinogradara – kaže Slavek, veliki šaljivac, ali i kuhar koji svoja kulinarska zrnca mudrosti nesebično dijeli s kolegama u kuhinji i prenosi ih na mlade naraštaje. Dok ne “steše” nekog novog Slaveka.