Dobra vijest za sve koji se poslije posla vole družiti sa svojim
šefovima te pritom popiti koju čašicu žestokog ili kriglu piva – čašica
ili dvije nakon posla smanjuju stres, otvaraju dušu, ruše barijere u
komunikaciji... I, što je još važnije, povećavaju šanse za
unapređenje na poslu te znatno povećanje plaće.
Takozvani društveno osviješteni pilci imaju i do 14 posto veću plaću od
jadnih štrebera koji se kao vrijedni radnici ubijaju na poslu, ali ne
znaju kako se uvući šefu te postati njegov omiljeni partner, s kojim će
pijuckati i ležerno čavrljati o dobro obavljenu poslu.
Najviše profitiraju žene koje piju sa šefovima jer one imaju čak 14
posto veću plaću od svojih kolegica koje su samo dobre radnice.
Muškarci su prošli nešto lošije jer imaju samo 10 posto veću plaću od
svojih kolega koji poslije posla idu svojim obiteljima, pokazuju
ozbiljna američka istraživanja.
Barijere
– Alkohol u malim količinama povećava društvenost i ruši komunikacijske
barijere. Stoga nije čudno što odlazak s kolegama na piće može imati
pozitivne učinke na karijeru i položaj u tvrtki – kaže dr. Darko
Breitenfeld, psihijatar alkoholog, vodeći stručnjak za liječenje od
akoholizama u Hrvatskoj.
Profesor psihologije na Filozofskom fakultetu dr. Dean Ajduković
ističe da postoji više motiva za to što zaposlenici idu sa svojim šefom
na takozvano socijalno piće poslije posla.
– Druženje uz piće nakon posla može biti korisno jer smanjuje stres na
poslu te stvara ugodniju klimu za rad – kaže dr. Dean Ajduković. Dodaje
ipak da u takvoj praksi treba biti oprezan, pogotovo kada je riječ o
zaposlenicima koji su različitog ranga.
– Alkohol može otkočiti ponašanje, a to ima dobrih i loših strana –
ističe dr. Ajduković.
Takvo druženje prigoda je za prezentaciju vlastitih sposobnosti, ali i
da se bolje vidi što djelatnik zapravo radi. Pogotovo je bitno
neposredno druženje sa šefom u velikim tvrtkama jer se u njima uglavnom
komunicira preko papira, telefona ili interneta. Kada se u takvoj
tvrtki nađete sa šefom oči u oči i još k tome na piću u nekom ugodnom
pubu, e to je već savršen dokaz da ste eliminirali mnoge barijere te da
je potreban još samo mali napor do potpuna uspjeha. Treba popiti pivicu
ili dvije, malo više šutjeti, a više slušati šefa, i eto bolje plaće i
napredovanja na poslu.
Opasnost
No, piće sa šefom ima i svojih loših strana jer prijeti realna opasnost
da se u veselu raspoloženju ljudi previše otvore.
– Ljudi se otvore i više nego što bi željeli, a nakon toga požale, pa
im bude i neugodno zbog toga. Kao razultat toga može doći do potpuna
zahlađenja odnosa i nenadana prekida druženja – upozorava dr. Ajduković
na zamke socijalnog pijenja.
Ipak, ako se stvari razvijaju normalno, pivica sa šefom povlastica je
koje se ne treba odreći. U takvim situacijama spoznate da je i šef,
koliko god to ponekad izgledalo nemoguće, samo čovjek od krvi i mesa.
Doduše može biti i naporno kada šef previše davi. Ali, ako je
nagrada za te muke povećanje plaće od 14 posto, onda je to žrtva koju
treba podnijeti. Koliko biste se samo trebali namučiti da normalnim
putem dođete do takve povišice?!
KARIJERA Je li nakon radnog dana “čašica razgovora” s nadređenima poltronstvo ili prihvatljiv način napredovanja