Više nema domaćeg hmelja. Desetak godina nakon što su poljoprivrednici u Gregurovcu, općina Sveti Petar Orehovec kod Križevaca, oboružani znanjem stručnjaka, osnovali zadrugu i latili se proizvodnje toga važnog sastojka piva, hmeljarnik, prvi i jedini u Hrvatskoj, preoran je, a umjesto šestmetarskih "šišarki" opet raste kukuruz. Zadrugare pred sezonu berbe nije dotukla suša, već višak uroda koji nisu mogli prodati. Tri tone lanjskog i 10-ak tona starijeg hmelja, osušenog, peletiranog i zapakiranog, stoji u skladištu.
– Ne znamo što ćemo s tim, zapaliti ne smijemo – objašnjava tužno upravitelj Antonio Huzjak i napominje da je problem i što velike pivovare u nas imaju strane vlasnike, koji sirovinu uvoze. Gregurovčani su u tehnologiju uložili milijune, imali godišnji prinos i 30 tona, prodavali hmelj za 5 do 10 eura po toni te od zarade i izvoza tzv. zelenog zlata u Sloveniju čak solidno živjeli. A u spomen na to "slavno" razdoblje u Gregurovcu će za vikend ipak biti Dani piva, uz kušanje 15-ak piva malih domaćih pivovara.
Nije mi jasno, desetak godina posluju uspješno i sada nakon jedne loše godine dižu ruke od posla. Ostaje pitanje da li je tih desetak godina zaista bilo uspješno ili su proizvođači nesposobni voditi dugoročan posao.