Slatki život

Purgerska torta Štefani bila je i ostala poslastica za Štefanje

Torta
Ivančica Jurčević/VLM
04.10.2012.
u 17:26

Starinska slastica koja se nekad pekla u vrijeme blagdana osvojila je komisiju na zagrebačkim “Oblizekima”

U moru raznih kuharica koje se danas nude domaćicama, jedna od njih među poznavateljicama dobre kuhinje ima posebnu vrijednost. Riječ je o kuharici Krapinska purgerska kuhinja, čija je autorica Krapinčanka Ana Töpfer. Ona je prikupila niz recepata po kojima se nekad s kraja 19. i početkom 20. stoljeća pripremala hrana u građanskim obiteljima, a koja i dan danas ima brojne poklonike, posebice kod onih koji vole na stolu starinsku, domaću, finu hranu. Jedna od njih je i Marija Kozina iz Krapine koja je receptom iz kuharice oduševila i komisiju na manifestaciji “Oblizeki” u Zagrebačkoj županiji.

 Promocija Krapine

Ovo je bila i svojevrsna promocija Krapinske purgerske kuharice. Priredba je humanitarnog karaktera, a sav prihod od prodaje slastica ide za izgradnju dječjih igrališta.

– Drago mi je što sam sudjelovala u jednoj takvoj priredbi za djecu i što sam dala makar mali doprinos – kaže Marija te otkriva kako je slastica osvojila komisiju. – Riječ je o torti Štefani koja se nekad pekla za Božić i Štefanje. Uz bademe, orahe, jaja, tu su i listovi biskvita koji se natapaju se domaćim likerima. Ja sam ih natopila svojim višnjevcem. Torta Štefani bila je omiljena slastica krapinskih purgera, građana s početka 20. stoljeća. Recept je od kuće do kuće u sitnim detaljima mijenjan, a popularnosti torte pridonosilo je i to što ju je svaka kućanica ukrašavala na svoj način, ovisno o mašti. Na Oblizekima je bilo 149 natjecatelja, a samo nas je deset nagrađenih – kaže Marija koja je inače sudionica i županijske manifestacije Babičini kolači, gdje uvijek predstavi izvorni zagorski kolač. – Bilo bi dobro da i naša Županija toj manifestaciji da humanitarni karakter jer tridesetak babica koje dođu donesu brdo kolača koji bi se mogli prodavati pa tim novcem učiniti nekome dobro – razmišlja Marija.

 Za obitelj i rođake

Svoje unuke, kao i kumčad, uvijek razveseli zanimljivim tortama. Napekla se Marija i kolača za svadbe rođacima, a svoje ukućane voli iznenadi ponekim jelom iz purgerske kuhinje. U kuharici Ane Töpfer objavljeni su recepti Alme Fizir, Štefanije Töpfer, Zlate Vdović i Terezije Mališ.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije