Svinjokolja u slavonskim dvorištima ove je godine manje jer je u
slavonskim svinjcima manje tovljenika zbog skupe hrane, a i svinjska je
kuga prijašnjih godina smanjila broj prasaca.
Mali svinjogojci koji su ranije imali 10-15 tovljenika, ove su godine
utovili šest ili sedam svinja od kojih po dvije prodaju da namire
troškove uzgoja, a ostale ostavljaju za svoje potrebe.
Uzburkano tržište
– Imali smo ozbiljan poremećaj na tržištu uzrokovan svinjskom kugom i
skupom hranom. Danas je kukuruz dvostruko jeftiniji nego lani, a zbog
kuge je bio zabranjen promet svinjama pa ljudi nisu ulazili u tov.
Stoga sad imamo manjak tovljenika – kaže Andrija Matić, županijski
pročelnik za poljoprivredu.
Slično misli i veterinar Pavo Lucić iz Otoka koji pokriva teren od
Privlake do Lipovca.
– Svinjska je kuga desetkovala broj prasaca, a skup kukuruz odbijao je
ljude da tove svinje, i to ne samo za prodaju, nego i za svoje potrebe.
Sada je vrijeme svinjokolja, no procjenjujem da ih je barem 30 posto
manje. Cijena tovljenika od 14 do 15 kuna žive vage nije realna jer si
ne može svatko priuštiti 3000 kuna za svinju od 200 kilograma – kaže
Pavo Lucić.
Svinjogojac iz Rokovaca Ivan Jurketić nekada je imao i deset krmača, a
sad samo tri. Od osam svinja koje je utovio, pet je prodao.
– Kada sam imao prasce, kukuruz je bio 200 kuna za sto kilograma, pa se
tov nije isplatio. Sada je cijena prepolovljena i imam pun ambar
kukuruza. Neću ga prodati po ovako niskoj cijeni, nego ću ga ostaviti
za tov svinja sljedeće godine jer se nadam da će se prilike popraviti.
Ljudi manje kolju, to vidim po sebi i susjedima – nekada pet, a danas
dvije svinje. Sve što seljak nudi jeftino je, a što mora kupiti -
skupo. No mi seljaci smo već naučili na to – kaže Jurketić pokazujući
poluprazne svinjce.
Prekupci iz Dalmacije
No u naša sela zbog manjka domaćeg svinjskog mesa dolaze prekupci iz
Dalmacije, najčešće Splita i Metkovića, kažu svinjogojci, i kupuju sve
što se može ne pitajući za cijenu.
MESO NA CIJENI