kiseli plodovi

Voće za trećinu skuplje nego prije godinu dana

30.07.2011., Zagreb - Svjeza ponuda domaceg voca i povrca na trznici Dolac. Kupci su zadovoljni kvalitetom, ali ne i cijenom, buduci da su trgovacki lanci koji robu dobivaju iz vana puno jeftiniji.   Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
19.08.2015.
u 12:10

Voćari: 
Domaće jabuke nestalo je krajem ožujka pa su cijene naglo skočile

– Kad je domaće voće nestalo, a to se dogodilo već krajem ožujka, cijene su u trgovinama naglo otišle gore. To je problem koji nitko u ovoj državi ne želi riješiti, a ispaštaju proizvođači koji nemaju hladnjače u kojima bi voće držali dulje vrijeme, pa su prisiljeni prodati ga odmah nakon berbe. Ispaštaju, naravno, i kupci – kaže Željko Banjavčić, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice, komentirajući podatak da je voće u Hrvatskoj u drugom tromjesečju ove godine, prema prvim podacima, poskupjelo čak 31,1 posto u odnosu na isto razdoblje 2014.

Predvodnik jabuke

Na skok cijena, drži Banjavčić, najviše su utjecale jabuke koje su se u trgovinama prodavale i po 10 kuna kilogram. U lipnju su na veletržnicama neke sorte bile i do 35 posto skuplje nego lani. Već u svibnju, prema analizi Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi, cijena sorte idared porasla je 29,3 posto. U lipnju su i jagode na tržnicama poskupjele 25, a na veletržnicama i 35 posto u odnosu na prošlu godinu. Rasle su i cijene većine ostalog voća. Dinja je na tržnicama u lipnju bila 23 posto skuplja nego u lipnju 2014., nektarina 18,65, breskva 12,36 posto...

– Prošla je godina za jabuku bila loša, a i ove će urod zbog tuče i suše biti trećinu manji od očekivanog. Prošle godine jabuku smo morali prodavati po kunu za kilogram, neki i manje, a tek bismo sa 1,70 kuna mogli pokriti troškove proizvodnje – ogorčen je Banjavčić, koji rješenje vidi u udruživanju voćara u zadruge, gradnji hladnjača i plasmanu robe u trgovačke lance bez posrednika. Problem je, dodaje, što u hladnjaču treba uložiti milijun eura, a do novca je teško doći.

Gradnja spremišta

Manji proizvođač jabuka iz Donjeg Kraljevca u Međimurju kaže da im je otkupljivač plaćao 1,25 kuna pa su odlučili zazidati spremište s ventilacijom, u kojem će čuvati jabuke do proljeća i prodavati ih za 2-3 kune.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić ističe da su otkupne cijene prošle godine bile ispod svakog minimuma, a da su ove godine realne. To je, napominje, tih tridesetak posto povećanja indeksa cijena koji navodi statistika.

>>ZG trešnja postaje brend metropole, kilogram će se prodavati za 30 kuna

>>Drastičan rast cijena: U godinu dana sve poskupjelo 40 do 60%

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije