Prigodni sajam na Dolcu

Šunka, domaći sir i hrenada s Uskršnjeg cekera za bogat blagdanski stol

storyeditor/2023-03-31/PXL_310323_99141664.jpg
01.04.2023.
u 06:52

Manifestaciju na malom platou Dolca organizira Grad u suradnji sa zagrebačkim Tržnicama, a predstavlja se bogata ponuda hrane, pića i uporabnih predmeta s oko 20 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava

Ako se za nadolazeći Uskrs želite opremiti kvalitetnim vinom s plješivičkih obronaka, ukiseljenim dalmatinskim specijalitetima, domaćim mladim sirom iz Koprivnice ili pak suhomesnatim delicijama s farmi iz cijele Hrvatske, još danas stignete obići Uskršnji ceker, sajam lokalnih, ekoloških i drugih certificiranih proizvoda. Manifestaciju na malom platou Dolca organizira Grad u suradnji sa zagrebačkim Tržnicama, a predstavlja se bogata ponuda hrane, pića i uporabnih predmeta s oko 20 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Većina u ponudi ima proizvode koji nose oznaku "Plavi ceker", što jamči da su domaći, visokokvalitetni i provjereni.

Kremasti med s cimetom

Štandovi se otvaraju u 8 sati, a obići ih se može do 15 sati. Ako zaboravite ponijeti vrećicu, na jednom od prvih štandova iz smjera Splavnice čeka vas Hrvatska kuća "Materina priča" s ručno rađenim cekerima od komušine.

– Izradile su ih žene koje se nalaze u teškim životnim situacijama, a oslikani su motivima tradicijske kulturne baštine. Cijena im se kreće od 30 do 50 eura, ovisno o veličini i tehnici izrade – objašnjava dizajnerica Mina Petra Petričec.

A proizvoda koji se u jednom takvom cekeru mogu ponijeti doma na sajmu ima pregršt. Na štandu suhomesnatih delicija OPG-a Nedjeljke Damjanović kupiti se mogu, primjerice, buđola i suha šunka, a Dragica Dobec ponosno nam pokazuje ponudu ludbreškog Domeda.

– Uz klasične teglice meda od lipe kestena i bagrema te cvjetnog, koji stoje devet eura, imamo i kremastu varijantu u kombinaciji s cimetom za četiri eura, a on je odličan za ovo razdoblje kada još vladaju prehlade. Za zasladiti se uvijek su dobri i medenjaci koje prodajemo u pakiranjima za dva eura – govori.

Na susjednom štandu Dora Strancarić sa zagrebačkog OPG-a Smid dočekuje nas s paletom povrtnih namaza. Cijene su između dva i pol i tri eura.

– Imamo okuse za svako nepce. Klasik su mrkva, luk, tikvice i slanutak, a neki dolaze i u blagim i u ljutim kombinacijama. A za Uskrs je nezaobilazna hrenada i pesto od tikvica – objašnjava.

Radionica ukrašavanja pisanica

Aronija i lješnjak glavni su aduti štanda OPG-a Aronia excelanta iz Samobora. Posebno hvale domaći sok od aronije koji se prodaje u pakiranju od tri litre za šest eura, a lješnjak je svoje mjesto pronašao u čokoladama koje stoje pet eura.

– Imamo i domaćih likera i drugih poslastica kojima se može zaokružiti uskršnji ručak. Aronija će, osim svog prepoznatljivog osvježavajućeg okusa, na blagdanski stol donijeti i jači imunitet za cijelu obitelj – govore.

Mogu se na Uskršnjem cekeru naći i razni blagdanski ukrasi, a danas se na Dolcu organiziraju i kulinarska i kreativna radionica.

– Posjetiteljima ćemo pokazati kako mogu ukrasiti pisanice tehnikom decoupage, a poznata glazbenica Ksenija Erker podijelit će svoje recepte za pravi uskrsni ručak – poručuju organizatori.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije