Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PRIJEDLOG ZAKONA
Povratak na članak

Odzvonilo svima koji bez dobrog razloga dolaze na hitnu: Uskoro počinje naplata

Riječ je o, prema mnogima, najstresnijoj grani medicine i većina ne želi čitav radni vijek provesti u toj razini stresa

Komentari 68

S1
Soba.1234
08:10 29.04.2024.

Mislim da prvo treba početi naplaćivati "izlete" raznoraznih turista/izletnika i sl., koje svake godine spašava HGSS besplatno!

VL
Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
08:33 29.04.2024.

Podržavam, jedino ako će se naplatiti svako spašavanje HGSS-a strancima u japankama i luftićima koji ovdje ne plaćaju zdravstveno od plaće. I svako ispumpavanje želuca na Zrću, Hvaru...

VL
ZE
Zeki
07:19 29.04.2024.

Bilo je slučajeva osoba dođe na hitnu nije mu- joj dobro oni je pošalju kuć osoba umre na putu .jer se osobi koja radi na hitnom prijemu nije dalo obaviti pregled kako valja .

VL
DR
Drakon12
07:06 29.04.2024.

Trebalo bi naplatiti ako je običnom čovjeku, laiku, kristalno jasno da nije riječ o hitnom slučaju. Ne bi trebalo naplatiti ako liječnik na temelju svojeg iskustva i rezultata pretraga utvrdi da nije riječ o hitnom slučaju. Pitanje je kako točnono to odrediti te treba paziti da se ne postigne kontraefekt odnosno da se ne preplaši ljude pa da oni koji su uistinu hitan slučaj ne dođu na hitnu zbog čega umru. Ovo je opasno područje za uređivanje i potencijalno može dovesti do smrti pacijenata koji uopće ne dođu na hitnu.

VL
G1
Gustav 13
07:53 29.04.2024.

Da dr. obiteljske medicine imaju opremu i rade kako treba, mnogi ne bi isli na hitnu Ako me nesto jako boli kako mogu znati da to nije hitno

VL
CR
crocro
08:04 29.04.2024.

Ovdje piše da je odzvonilo svima onima koji odlaze bezveze na hitnu, a što će biti s onima koji odlaze s vezom na hitnu? molim odgovor.

VL
BS
Blue_shirt
08:46 29.04.2024.

Kaze naslov: "Odzvonilo svima koji bez veze dolaze na hitnu", pa nista novog u hrvatskom zdravstvu, u bilo koju instituciju ako niste dosli preko veze, vama je odzvonilo.

VL
NO
Nogalo
11:56 29.04.2024.

Ovo je jako delikatna i osjetljiva tema. Tko može znati je li nešto za hitnu ili ne? Nekome skoči tlak - je li to za odlazak na hitnu? U mnogim slučajevima vjerojatno ne. A meni je spasilo život, otišao naa hitnu jer mi skočio tlak, završilo ugradnjom stenta u koronarnu arteriju. I sad će ljude prestrašiti tako da radi tlaka neće otići na hitnu i to ih možda košta života. Ovo je samo jedan primjer.

VL
JM
JMN
10:20 29.04.2024.

A kad će odzvoniti onima koji nam naplate doprinose za zdravstveno svaki mjesec i onda prije ozdravimo sami nego što dođemo na red za zdravstvenu uslugu?

VL
Avatar Zavratnica
Zavratnica
08:11 29.04.2024.

Zdravstvo nije besplatno, ne poklanjaju nam ga HDZ-ove radosti i sreće, mešetari milijuna bačenih Covid cjepiva ili Plenkovićev ljubljeni SDSS već ga plaćamo mi putem visokih doprinosa. I sad bi nas HDZovi zgubidani kažnjavali, jer su doktore raselili, a zdravstvo uništili.

VL
TA
takoje
12:53 29.04.2024.

osobe koje dođu na hitnu su pacijenti.. oni nemaju saznanja da li je njihov slučaj hitan ili ne...

VL
ŠU
Šugaman
12:19 29.04.2024.

Ovo im je fora da natjeraju ljude u privatne klinike. U njima dođeš na red praktično odmah, ali platiš. I kao i uvijek i u ovome je razlog profit.

VL
DA
damascus
09:48 29.04.2024.

Naravno, država brutalno i bitno umanjuje zdravstvenu dostupnost osiguranicima. Do liječnika obiteljske medicine, nemoguće je brzo doći, moraš se naručiti, doći radi naručivanja, pa te naruči za osam dana, na telefon je dobiti je lutrija, na e-mail ne odgovara. ToTo naš standard. Moja liječnica obiteljske medicine naručuje po danu osam pacijenata, ostalo je vrijeme izgubljeno za pacijente. Ako dođe netko umirući i ako ona to procjeni, primiti će ga toga dana. Ali umirući i ne dolaze k liječniku obiteljske medicine. Narod se mora pobuniti protiv toga terora administracije.

VL
DO
doberdedec
08:05 29.04.2024.

Konačno da se i to riješi. Nekada dok nisu izmijenili zakon o hitnoj, nitko nije ni pomišljao ići na hitnu, u koliko to nije bio hitan slučaj. To sam odavno govorio da to treba izmijeniti. A svi ovi koji će sada lupati minuse, neka se zamisle da dođu kao stvarno hitan slučaj, a pred njim 20 drugih koji nisu za hitnu.

VL
CR
crocro
08:02 29.04.2024.

Hitnost (hrvatski-žurnost), liječnici mogu vrlo pouzdano ustanoviti kada se radi o vidljivim ozljedama čovjeka ( nije isto ogrebotina kože na koljenu prigodom pada na beton i kada netko dođe s ubodnom ranom od noža s krvarenjem). Sve vanjske ozljede su jasno uočljive i može se prosuditi što je hitno-žurno a što može pričekati. Ali kod slučajeva gdje nema vanjskih ozljeda a čovjeku nije dobro, tu se može svašta raditi i bez temeljite pretrage ne može se znati da li je slučaj hitan-žuran ili nije. Tu može postojati relacija života i smrti. Stvar je u tome da pacijent koji je došao na hitnu službu ne zna što mu se događa, pa ako se ustanovi da on nije takav slučaj za hitnu-žurnu obradu, onda će mu naplatiti obradu. Koliko je to u redu neka bude na savjesti onih koji odlučuju. Najbolje bi bilo kada bi sami pacijenti bili liječnici. Niti to ne bi pomoglo u odlučivanju o hitnosti-žurnosti jer dok se ne završi pretraga ništa se ne zna. U ovakvim okolnostima ne slije se dopustiti da se propisi mogu raznoliko tumačiti a posebno na način da hitna služba ne bude odgovorna za smrt pacijenta koji nije na vrijeme obrađen. Ako se propisuju sankcije za pacijente, onda se istodobno i u istom propisu moraju propisati i sankcije za liječnike koji krivo prosude stanje pacijenta, a ne da oni niti u kojem slučaju ne odgovaraju za pacijenta. Ako se donese propis kojim se kažnjavaju pacijenti, onda se u istom propisu moraju nalaziti i sankcije za liječnike koji krivo postupe prema pacijentima.

VL
Avatar Zgubider..
Zgubider..
08:48 29.04.2024.

"...Odzvonilo svima koji bez veze dolaze na hitnu..."___Znači sad nam i za hitnu treba veza 😁...

VL
LU
lukarak
07:18 29.04.2024.

Pa kad je ljudima to jedini nacin da u nekom razumnom vremenu naprave neki pregled. I kako to misle napraviti/naplatiti, zar bi laik trebao odredjivati sto je hitno a sto ne? Na temelju kojeg obrazovanja?

VL
MI
mile123
08:42 29.04.2024.

Problem nije u hitnoj službi, ona funkcionira u datim uvjetima jer mora, nego propaloj i neuređenoj primarnoj zdravstvenoj zaštiti i obiteljskoj medicini. Nikome se ne ide na hitnu, ali kada ne mogu obaviti kod nadležnog liječnika, idu gdje mogu. Od poratnog razdoblja do danas vlast nije reformirala zdravstveni sustav, za to nema interesa. Ovakav model naplate će dovesti do zamjeravanja biračkom tijelu i do dodatnog pražnjenja džepova nas građana. Dizanje plaća je "gašenje požara". Sve prijedloge od strane zdravstvenih predstavnika uglavnom su bile do sada odbijane. Tko se drznuo nešto konkretno napraviti, dobio je "pedalu" ( ministar 2016.)

VL
ZI
zigi7darko
08:53 29.04.2024.

Činjenica je da ogroman broj ljudi odlazi na hitnu bez veze, vidim u mojoj obitelji. Koja to hitna može sve obraditi. Još prije 30 godina se je to u Njemačkoj naplaćivalo. Tamo su primali na hitnu sve. No, nakon procjene čovjek jednostavno dobije račun na kućnu adresu, ako se je procijenilo da to nije za hitnu. Zar je tako teško to priznati da se Hitna služba masovno "zloupotrebljava", Također je istina da neki liječnici obiteljske medicine sugeriraju pacijentima da idu na hitnu, iako to baš nije nužno. U tom slučaju pacijenti dobiju kompletnu "obradu", koja bi inače trajala tjednima ili mjesecima. Problem je dakle puno dublji. Mišljenja sam da treba naplaćivati odlazak na hitnu, ako je to stvarno bezvezni problem, a mnogima su u strahu velike oči, pa im je prva misao hitna!

VL
PH
Petar_Hranic
14:58 29.04.2024.

Čovjeku nije dobro, što god to bilo. Može biti nešto benigno, a može biti i vrlo ozbiljno. I javi se svom liječniku opće medicine. Ovaj kaže: niste se naručili, evo naručit ćemo vas pa dođite sutra, preksutra.... do tada tko živ tko mrtav.... što čovjeku preostaje nego da ode na hitnu. Nisam jugonostalgičar, ali sjećam se da tada nije bilo nikakvog naručivanja, ako ti nije bilo dobro, ako si bio bolestan, otišao si u dom zdravlja i bio primljen, Nekad odmah, nekad bi bila gužva pa bi čekao pola sata, sat.... ali bi bio primljen. A danas te odbijaju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti "jer se nisi naručio", kao da idem kod Milanovića na Pantovčak, pa se moram najaviti....

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.