Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otpis dugova

Država želi spasiti Nexe, Konstruktor ovisi o upravi Zabe

nexe
Patrik Macek/Pixsell
08.05.2013.
u 09:34

U Hrvatskoj su pokrenute 4204 predstečajne nagodbe s dugovima većim od 38 milijardi kuna i 33.000 zaposlenih

Predstečajne nagodbe najvećih tvrtki rješavaju se na relaciji Ministarstvo financija – banke, a sada je jasno da će država za jedne učiniti sve da ih spasi, dok druge prepušta na milost i nemilost bankarskih kuća.

Ministar financija Slavko Linić na ProInvestu je obećao da će pokušati spasiti svih 440 najvećih tvrtki koje duguju ukupno 34,28 milijardi kuna, a za čiju je nagodbu i zakonski odgovoran. Ipak, uspjeh tih nagodbi prije svega će ovisiti o sposobnosti bankara i države da nađu nove vlasnike kompanijama koje su donedavno bile u rukama poznatih i priznatih poduzetnika.

Tvrtku donedavnog predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca Ivana Ergovića država će spašavati pod svaku cijenu. Nexe Grupa zapošljava 3200 ljudi uglavnom u našičkom kraju i važno je da ostane na životu, neslužbeno kažu ministri.

Ipak presudnu riječ imat će Raiffeisen i Privredna banka. Neslužbeno, izvori iz Nexe grupe kažu da se pregovara uspješno s bankama i da su spremni prodati Našice Cement ako za njega dobiju dobru cijenu.

– Intenzivno pregovaramo s bankama, zajednički radimo i nadamo se da ćemo naći rješenje – kazao je Linić za Nexe. Ivan Ergović pozorno je slušao Linićeve riječi nadajući se da će njegova tvrtka preživjeti najveću krizu dosad.

Hypo banka najtvrđi orah

Za vlasnika Konstruktor inženjeringa Željka Žderića Linić nema utješne riječi kakve je uputio Ergoviću, ali možda Frano Luković, predsjednik uprave Zagrebačke banke ima.

Naime, Linićev stav više nije da treba likvidirati najveću građevinsku tvrtku u Splitu, već sada drži da joj treba naći strateškog partnera. Neslužbeno doznajemo da to ipak neće biti Viadukt, kako su objavili neki mediji, a u Ministarstvu financija nemaju saznanja traži li ZABA novog vlasnika za Konstruktor.

U građevinskim krugovima saznajemo da će se Žderić povući s funkcije predsjednika uprave u dogovoru sa ZABA-om koja je jako zainteresirana spasiti tvrtku s obzirom na to da je izložena i kroz kredite kojih je ukupno oko 800 milijuna kuna te jamstva za strana tržišta. Riječ je o iznimno kompleksnoj nagodbi teškoj ukupno 1,1 milijardu kuna, a država, kako doznajemo, nema namjeru svojih 130 milijuna kuna dugova namiriti upisom u vlasništvo. Dapače, saznajemo da je dug spremna otpisati i Konstruktoru i Nexe Grupi.

– Pregovori su u tijeku i za Nexe i za Konstruktor i neće biti gotovi tijekom ovog mjeseca – kazao je ministar Linić.

I dok građevinari možda nađu spas u dogovoru s bankama koje su ih kreditirale, DIOKI i njegova sudbina ovisi isključivo o namjerama generala Ivana Čermaka. Ako ih on ne kupi tvrtka najvjerojatnije odlazi u likvidaciju.

U ponedjeljak je Ministarstvo financija vodilo pregovore s bankama oko Diokija, a najtvrđi orah je Hypo banka koja ima plasman od 65 milijuna eura, a pokušava naplatiti barem 45 milijuna eura u tvrtki.

Otplata tri milijarde kuna

Zanimljiva priča je i Sunčani Hvar kojem treba dokapitalizacija. Nakon 2008. godine konačno će je ponovno i doživjeti. Plan je unijeti u tvrtku oko 100 milijuna kuna, najvjerojatnije u jednakim omjerima država i Orco Grupe, ali prije toga treba povući međusobne tužbe.

Inače, ukupno su pokrenute 4204 predstečajne nagodbe s dugovima većima od 38 milijardi kuna. U tim tvrtkama zaposleno je oko 33.000 djelatnika.

Nelikvidnost se smanjuje i reprogramima poreznih dugova kojima je zasad ugovorena otplata oko tri milijarde kuna koje duguje oko 7360 poreznih obveznika.

>>Ina se povlači – neće istraživati naftu u Iranu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije