Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazna AVK-a

Slovenija je Agrokoru oduzela sve dionice Mercatora

Mercator
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/3
18.12.2019.
u 11:30

Iako su iz Fortenove prije nekoliko dana uvjeravali da je sa Slovenijom postignut dogovor i da će Mercator prijenosom dionica uskoro postati dio grupe, dogodilo se upravo suprotno.

Slovenija je Agrokoru oduzela sve dionice Mercatora. Iako su iz Fortenove prije nekoliko dana uvjeravali da je sa Slovenijom postignut dogovor i da će Mercator prijenosom dionica uskoro postati dio grupe, dogodilo se upravo suprotno.

Naime, javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK), pandan naše agencije za zaštitu tržišta natjecanja 16. prosinca donijela je odluku kojom Agrokoru d.d. privremeno oduzima dionice Mercatora d.d. kao sredstvo naplate kazne od 53,9 milijuna eura koju je ranije propisala Agrokoru zbog preuzimanja jedne manje tvrtke.

Podsjetimo, Ivica Todorić preuzeo je tvrtku Costella d.o.o prije tri godine, a riječ je o tvrtki sa svega milijun eura prihoda, ali je AVK zbog tog preuzimanja Agrokor kaznio najvećim iznosom u povijesti agencije. Sada je pak agencija otišla korak dalje oduzimajući gotovo 70 posto dionica Mercatora vrijednih 140 milijuna eura kako bi naplatila gotovo tri puta manju kaznu.

Najveća kazna koju su dosad odredili bila je manja od nekoliko stotina tisuća eura, a AVK u obrazloženju odluke pojašnjava da su oduzeli dionice Mercatora temeljem Zakona o prekršajima i to odredbi toga zakona koje se inače primjenjuju primjerice kod prometnih prekršaja ili sličnih prekršaja koji su otkriveni in flagranti, a koje su počinili strane fizičke osobe u Republici Sloveniji.

U Agrokoru tvrde da je odlukom bez presedana se facto počinjena eksproprijacija privatnog vlasništva Agrokora d.d., bez ikakve sudske odluke i bez valjanog zakonskog utemeljenja pa stoga postupak smatraju grubom i namjernom pogrešnom primjenom i zloporabom zakona od strane državnog regulatornog tijela, a izrazili su bojazan i da je kazna i donesena kao sredstvo politici Slovenije u cilju oduzimanja Mercatora. 

Europska je komisija s 28 milijuna eura kaznila Canon kod kupnje kontrolnog udjela Toshiba Medical Systems Corporation zato što nisu bili prijavili koncentraciju, a ranije je pod sličnim okolnostima kaznila Electrabel s 20 milijuna eura kod akvizicije Compagnie Nationale du Rhône, gdje je kompanija koju su kupovali imala najmanje 25 milijuna eura prometa u najmanje tri zemlje, jer inače ne bi ni došli do Europske komisije.

Agrokor će se protiv odluke boriti pravnim sredstvima, a naglasili su da su o svim činjenicama danas obavijestili veleposlanstva svih članica Europske unije u Sloveniji, kao i veleposlanstva SAD-a i Rusije, imajući u vidu državljanstva ključnih investitora u Agrokoru. 

- Želim naglasiti da odluka o kazni nije povezana s radom izvanredne uprave već potezima bivšeg vlasnika Agrokora. Primjerenu mjeru AVK temelji na zakonu o prekršajima kojim se propisuju kazne i za prometne prekršaje, a mi dosta sporo vozimo s Mercatorom već dvije godine. Ova kazna je poslužila kao sredstvo otimanja Mercatora. Zbog nedopuštenog miješanja u postupak prijenosa imovine mi smo već prijavili ministra gospodarstva Zdravka Počivalšeka Europskoj Uniji- kazao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenove i izvanredni povjerenik Agrokora. 

Komentara 50

HA
hanzi
13:13 18.12.2019.

Slovenija je pravilno uradila. LEX Agrokor ovde ne važi. Agrokor je dužan ogromno dobaviteljem iz Slovenije, ne samo ove kazne. Ako ne može platiti, onda nek ide u stečaj. A poveriocima je interes, da ide u stečaj, dok još ima imovino kao što je Mercator, a ne onda, kad če se sve preneti na Fortenovu. Lex Agrokor je kriminalni čin, sa kojim je država uzela privatno vlastništvo, jer je onemugočila male firme, da se naplate. Inače Slovenija nije uzela dionice, nego je dala jedne vrste hipoteko na premoženje dužnika, dok se ne završi ovaj privredni spor. Pa to isto radi Hrvatska porezna uprava.

DU
Deleted user
11:41 18.12.2019.

Sve što je Slovenija uradila poslije raspada YU, bilo je mudro promišljeno, efikasno, i za njih koristno. Tako blizu, a tako daleko. Za razliku od Hrvatske, koja je po svim parametrima srce Balkana, Slovenija, kulturološki, sociološki, i arhetipski, ne pripada ovom prostoru.

DU
Deleted user
11:39 18.12.2019.

Veliki poraz Plenkija i grupe Borg koji Slovencima nisu uspjeli nametnuti svoj instant zakon za preuzimanje tuđeg vlasništva i bogaćenje konzultanata. U uređenim državama korupcija nije nešto što se ugrađuje u zakone.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije