Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova hit serija

Izdaja bogatih prijateljica slavnog je Trumana Capotea otjerala u smrt

IMDb
07.02.2024.
u 10:00

Serija kreatora Ryana Murphyja "Feud: Capote vs. the Swans" priča priču o skandalu koji je u njujorškom visokom društvu zakuhao američki književnik

Niskog rasta i piskutavog glasa, rođeni šoumen i pripovjedač, deklarirani gej muškarac u vremenu kada je to moglo imati ozbiljne posljedice, Truman Capote jedna je od najintrigantnijih književnih figura 20. stoljeća. Po njegovim knjigama i njegovu životu snimani su filmovi i postavljane predstave, a sada je i protagonist druge sezone antologijske TV serije "Feud" ili "Zavada" kreatora Ryana Murphyja. I dok se prva sezona serije bavila slavnom zavadom Bette Davis i Joan Crawford, druga nas upoznaje s newyorškom društvenom kremom 70-ih i skandalom koji je Capotea otjerao u smrt.

Romani "Doručak kod Tiffanyja" i "Hladnokrvno ubojstvo" Trumana Capotea vinuli su u zvijezde, što je tom ekscentričnom čudaku s američkog juga omogućilo da se infiltrira u sam vrh newyorškog visokog društva. Njegove prijateljice, odnosno kako ih je zvao, labudice, bile su redom supruge moćnika, trendseterice kojima se klanjao cijeli New York. S tim naoko bezopasnim čovječuljkom dijelile su sve svoje najintimnije tajne, prljave tračeve i detalje brojnih afera svojih muževa.

Upravo jednom takvom scenom i počinje "Zavada" – Barbara Paley (Naomi Watts), od milja zvana Babe, supruga direktora mreže CBS Williama Paleya (Treat Williams), dočekuje Capotea (Tom Hollander) na vratima svog luksuznog stana. Upravo je, stigavši s puta, pronašla muža dok je s njihova skupocjenog bijelog namještaja očajnički pokušavao očistiti menstrualnu krv, tragove svog posljednjeg susreta s ljubavnicom. Rastrojena Babe inzistira na rastavi, no Capote je uvjerava da uzme Valium, zalije ga viskijem i odspava – a onda da mu njegovu nevjeru dobro naplati, nekim Van Goghom ili možda Matisseom.

Uz vjernu Babe, Capote je u svoje prijateljice labudice ubrajao i Lee Radziwill (Calista Flockhart), sestru prve dame Sjedinjenih Američkih Država Jackie Kennedy, C. Z. Guest (Chloë Sevigny), muzu Salvadora Dalíja i Andyja Warhola te Slim Keith (Diane Lane), skorojevićku koja se udala u Hollywood. Capote je u to vrijeme patio od svojevrsne spisateljske blokade, nikako ne mogavši završiti svoje iduće najavljeno djelo, roman "Uslišane molitve". Sve se više odavao promiskuitetu, piću, kokainu, marihuani i raznoraznim tabletama, propuštao izdavačke rokove, upadao u dugove, a zatim je počinio najgori zločin od svih – izdao je svoje labudice. U ljeto 1975. godine u časopisu Esquire objavio je dvije priče, navodna poglavlja knjige "Uslišane molitve". Glavni junaci priče bili su izmijenjenih imena, no i dalje sasvim prepoznatljivi – labudice, njihovi supruzi i sve njihovo prljavo rublje.

U njima ne samo da je otkrio silne afere Williama Paleya već je ispričao i priču koja se godinama šaptom prenosila po New Yorku – onu o slučaju ubojstva imućnog bankara Williama Woodwarda, kojeg je ustrijelila njegova vlastita supruga Ann (Demi Moore). Iako je Ann, tvrdeći da je na supruga pucala misleći da je provalnik, oslobođena optužbi, Capote je u svojoj priči sugerirao njezinu krivnju. Woodward je, navodno nakon što je čula da će ta priča izaći u javnost, počinila samoubojstvo cijanidom. Labudice su bile zgrožene što se njihov pouzdanik usudio iskoristiti njihove živote za svoje priče i javno ih oblatiti, zauvijek su ga otpisale, učinile personom non grata ili kako bi se to danas reklo – otkazale ga.

Capote se čudio njihovoj reakciji i svom izgonu iz društva. "Što su očekivale", govorio je. "Ja sam pisac! Zar su mislile da sam ja tu samo da ih zabavljam?" No, u stvarnosti, bio je neutješan. Pio je više no ikada i postao dio inventara u Studiju 54. Umro je 1984., a bilo mu je tek 59, od posljedica ovisnosti. "Uslišane molitve", koje nikada nije dovršio i koje su ga uništile, objavljene su posmrtno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije