Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kaleidoskop

Na porečkom analu 12 autora i kustosica u “Velikom razlaganju”

Porečko anale 2014
12.08.2014.
u 11:15

Kustosica Branka Benčić s jakom ekipom umjetnika iznevjerava svaki okoštali segment djela i rada na njemu

Zadatka da likovnim djelima pokaže zapravo apstraktnu temu “Veliko razlaganje” ovogodišnjeg 54. anala u Poreču prihvatila se kustosica Branka Benčić. Teško je takvu temu učiniti jasnom, ali zato su tu djela 12 autora, među kojima su uz našeg veterana Gorana Petercola i generaciju mlađih autora prisutnu od sredine 90-ih, još i kapitalci poput aktualne dobitnice prestižne Turnerove nagrade Laure Prouvost (fotografija je njezina rada na slici)  ili Shauna Gladwella i Alejandra Cesarca, znanih s Venecijanskog bijenala. Tu je, dakako, i kustosica Benčić, i sama kao akter teme.

– Različite su tu vrste razlaganja zastupljene. Slika se primjerice razlaže kod nestabilnih kolaža Vlatke Horvat ili, na drugačiji način, kod Davida Maljkovića. Razlaganje predmeta pratimo kod Gorana Petercola. Razlaganje povijesnih narativa imamo kod Marka Lulića i Alejandra Cesarca... Različite su tu vrste, odnosno pozicije razlaganja koje umjetnici koriste kao postupak – objašnjava Branka Benčić.No i sama je kustosica obuhvaćena temom razlaganja:

– S moje kustoske pozicije riječ je o dekonstrukciji salonskoga tipa izlaganja. Vidi se to na izložbi u tretiranju izlagačkog prostora istarske sabornice i postavu radova u njoj. Uz Galeriju Zuccato izložba se, naime, proteže i na sabornicu, koja je zapravo barokizirana franjevačka crkva. No uvijek joj se kod postavljanja izložbi pristupa kao da je riječ o standardnom galerijskom prostoru, o bijeloj kocki, neutralnom prostoru, što sabornica nije. Ona je žuta, s baroknim štukaturama, s gotičkim prozorima, i ja to uzimam u obzir kod postava. Sve karakteristike prostora stavila sam u funkciju radova umjetnika koji u njoj izlažu – kaže kustosica Benčić.

U palači Zuccato ima radova koji uspostavljaju interakciju međusobno i s galerijskim prostorom. A ima i takvih, kaže naša sugovornica, koji su u interakciji i sa samim sustavom umjetnosti. Korelaciju između prostora i objekta uspostavljaju Šime Eškinja i Ben Cain. Slučajno je to ili namjerno, kao i kod drugih koji ostaju pred publikom do 7. rujna.

>>Galerija Tate nagodinu izlaže naše pop artiste

>> Nastavak povijesne avangardne igre dio programa 'Umjetnik na odmoru'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije