Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Otvorenjem izložbe Situacija s 26 mladih umjetnika_ica nastavlja se bogati program 37. salona mladih

37. salon mladih
Foto: Šimun Bućan
1/12
15.05.2024.
u 15:34

Nakon otvorenja centralne izložbe 37. salona mladih Pao sat u bunar u Meštrovićevom paviljonu / Domu HDLU, otvorenjem izložbe Situacija u srijedu 22. svibnja u Arheološkom muzeju u Zagrebu, Galeriji AMZ i Galeriji Art&CeRZe nastavlja se bogati izložbeni program bijenalne i najveće nacionalne izložbene manifestacije vizualnih umjetnika_ica do 35 godina mladosti. Prostorno razgranati dijelovi izložbe Situacije otvorit će se po sljedećem rasporedu: otvorenje izložbe u Galeriji Art&CeRZe je u 18 sati, u Galeriji AMZ u 19 sati, a u Arheološkom muzeju u 20 sati. Za razliku od tematski određenog Salona, izložbeni program Situacije nema definiranu temu te se njime nastoji upotpuniti pregled suvremene umjetničke scene mladih autora. Na ovogodišnjem će se izdanju predstaviti radovi 26 umjetnika_ica, a kustosice su Lora Rajčić i Ivana Završki.

U današnje izazovno vrijeme života u društvu opterećenom vizualnim sadržajem, radovi odabranih umjetnika ukazuju na stvarnost koja nas okružuje, ali iz pozicije različitih umjetničkih izričaja i preokupacija – od introspektivnih pogleda do odgovora na vanjske podražaje. Promišljanje o ekološkim pitanjima, položaju u zajednici i odgovornom djelovanju prema njezinim članovima, korištenim medijima i materijalima ili vremenu primjerenom umjetničkom izrazu, samo su neka od polazišta koja pokazuju da mladi umjetnici prepoznaju svoju aktivnu ulogu u društvu. Njihovim radovima tako je omogućeno šire čitanje, poistovjećivanje, ali i pokretanje diskusije o perspektivi i budućnosti mladih čime se pripisuje dodatna vrijednost izložbenog programa Situacije koji tako poziva na aktivno sudjelovanje promatrača.

Film
Foto: Salon mladih

Do kraja trajanja izložbe, 16. lipnja ove godine, na nekoliko će se lokacija provesti popratni program pod vodstvom predstavljenih umjetnica i umjetnika u radioničkom obliku, koji se odmiče od klasičnog formata razgovora, kako bi se polaznicima omogućilo direktno upoznavanje umjetničkih procesa. Besplatne radionice otvorene za javnost održat će Manuela Pauk, Josip Kresović, Lucija Bogunović i Marlen Ban. Jedan termin posebno je osmišljen za korisnike Centra za rehabilitaciju Zagreb, a dio programa ostvarit će se u suradnji s portalom Kulturflux kako bi se mlade povjesničare_ke i umjetnosti te druge zainteresirane sudionike potaknulo na pisanje o suvremenoj umjetničkoj sceni. Popis svih radionica programa Situacija dostupan je na službenim stranicama Salona mladih, a za sudjelovanje se potrebno prijaviti putem maila popratniprogram.hdlu@gmail.com.

O kustosicama:

Lora Rajčić (1996.) diplomirala je povijesti umjetnosti i sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Neformalno radno iskustvo stjecala je kroz razvijanje likovno-edukativnih programa za različite skupine, istraživanje i obradu arhivske građe te asistiranje na izložbama. Dobitnica je Rektorove nagrade za aktivnost na portalu Kulturflux. Od 2024. godine zaposlena je kao kustosica u Muzeju grada Zagreba.

Lora Rajić, Ivana Završki, kustosice izložbe Situacija
Foto: Juraj Vuglač

Ivana Završki (1995.) diplomirala je francuski jezik i književnosti i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2022. godine djeluje nezavisno u okviru vlastitog obrta Formart te je do sada ostvarila suradnje s više institucija i udruga u kulturi baveći se istraživanjem i obradom arhivske građe, kreiranjem edukativnih programa za razne dobne skupine te pripremama izložbi. Dobitnica je Nagrade za izvrsnost u studiju Filozofskog fakulteta i Rektorove nagrade za aktivnost na portalu Kulturflux.

Venientes i Takeover

Još jedan izložbeni program 37. salona mladih, Venientes, otvara se u petak 17. svibnja u 20 sati u galeriji Putolovac i predstavlja radove diplomanata te presjek radova najboljih studenata svih odsjeka Akademije likovnih umjetnosti koji su nagrađeni od strane Vijeća ALU Zagreb za ostvarenu izvrsnost tijekom studija. Novopokrenuti mali festival suvremene umjetnosti u poslovnim prostorima, Takeover, od 22. do 28. svibnja predstavit će umjetnike mlađe generacije koji će svojim radovima “zauzeti” prostore prepoznatih tvrtki koje djeluju ili se dotiču područja kulturnih i kreativnih industrija (Agencija 404, Infinum, Leapwise, Studio 3LHD, VMD grupa). Umjetnike_ce je odabrao kustoski kolektiv Kućća, a radovi će se moći pogledati u terminima navedenim niže u tekstu, te isključivo putem prijave na mail popratniprogram.hdlu@gmail.com jer je broj posjetitelja ograničen.

Foto: Salon mladih

Do 16. lipnja u Meštrovićevom paviljonu je otvorena i centralna izložba Salona mladih, Pao sat u bunar s radovima trideset mladih umjetnika_ica i u kustoskoj koncepciji Lovre Japundžića. Pored izložbenog, odvija se i popratni program koji u subotu 18. svibnja donosi predavanje Temporalnosti u izložbenim praksama na kojem sudjeluju brojni međunarodni kustosi_ce koji će proširiti centralnu temu Salona, odnosno propitivanja naučene percepcije i osjećanja vremena.


Trideset i sedmi salon mladih trajat će do 16. lipnja ove godine, a dobitnici_ice nagrada za najistaknutija ostvarenja ovogodišnje manifestacije proglasit će se 11. lipnja.

Cjelokupni program i raspored 37. salona mladih dostupan je na

službenim stranicama www.salonmladih.hdlu.hr.

Dial-up
Foto: Alba Miocev

Izložbe 37. salona mladih:

Pao sat u bunar | Dom HDLU / Meštrovićev paviljon
Trajanje: 25.4. – 16.6.2024.
Kustos: Lovro Japundžić
Umjetnici_ce: Alex Brajković, Ana Ratković Sobota, Anđela Zanki i Mia Maraković, Andrej Drožđan, Anja Mergeduš, Astrid Jakšić, David Bakarić Mihaljević, David Wilhelm, Iva Zagoda, Ivana Stećuk, Ivor Tamarut, John Miličić, Katarina Juričić, Lana Lehpamer, Lav Paripović, Lea Anić, Lovro Ivančić, Marko Zbodulja, Mihael Klanjčić, Mihaela Rašica, Tomislav Hršak, Valerija Cerovec | Pozvani umjetnici: Marko Gutić Mižimakov, Nika Pećarina, Branimir Štivić, Jelena Visković, Bruna Jakupović, Matej Jurčević, Paula Tončić, Valentina Butumović

Situacija | Arheološki muzej u Zagrebu, Galerija AMZ, Galerija Art&CeRZe
Trajanje: 22.5. – 16.6.2024.* | Otvorenje: 22.5.: Galerija Art&CeRZe 18h, Galerija AMZ 19h, Arheološki muzej 20h
*Izložba u galeriji Arheološkog muzeja zatvara se 11.6.2024.
Kustosice: Lora Rajčić, Ivana Završki
Umjetnici_ce: Alba Miočev, Anamarija Kvas i Manuela Košević, Antonia Magdić, Gaia Radić, Josip Kresović, Josip Rončević, Josipa Henizelman, Katarina Kožul, Klara Burić Latinčić, Lora Elezović, Lucija Bogunović, Luka Kušević, Luka Tomić, Manuela Pauk, Marina Rajšić, Marko Dajak, Marlen Ban, Marta Katavić, Matej Vuković, Mia Matijević Akrap, Nikola Grabovac, Šimun Bućan, Zdenko Mikša, Nikolas Kušić, Ivan Jakovljević

Afterlife, What an Awful Word
Foto: Gaia Radić

Venientes | Galerija Putolovac
Trajanje: 17.5. – 29.5.2024. | Otvorenje: 17.5., 20h

Studenti_ice umjetnosti: Antonela Beli, Helena Birin, Matea Despot, Marta Dijak, Ljubica Golubić, Jiao Guo, Astrid Jakšić, Monika Miloševski, Anja Mergeduš, Ada-Nela Peharda, Petra Pavetić Kranjčec, Ružica Popović, Lorena Šimić


► Takeover | 3LHD, Agencija 404, Infinum, Leapwise, VMD
Lokacije i termini razgledavanja:
404 Agencija / Radnička cesta 37a / 22.05.2024. u 18h
Infinum d.o.o / Strojarska 22 / 15.5.2024. u 17:30h
LEAPWISE d.o.o. / Ul. Aleksandra Hondla 2c / 28.05.2024. u 18:30h
Studio 3LHD / Trg E. Kvaternika 3/3 / 16.05.2024. u 18h
VMD grupa / Strojarska cesta 20 / 14.05.2024. u 17:30h
Kustosi: Kućća: Jurica Mlinarec, Klara Petrović, Luja Šimunović
Umjetnici_ce: Andrej Beštak i Anja Leko, Teuta Gatolin, Gaia Radić, Robert Fenrich, ROSE kolektiv
VAŽNO: Prijave su obavezne na popratniprogram.hdlu@gmail.com.
Broj posjetitelja_ica je ograničen.

Podrška 37. salonu mladih:

Pokrovitelj: Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović
Uz potporu: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica Grada Zagreba, EU program Kreativna Europa, Creart 3.0, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, Austrijski kulturni forum, Veleposlanstvo Republike Slovenije, Acción Cultural Española (AC/E)
Partneri: Arheološki muzej u Zagrebu, Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Centar za rehabilitaciju Zagreb / Art&CeRZ,Srpsko narodno vijeće, Bijenale mladih iz Beograda
Partneri programa Takeover: 3LHD, Agencija 404, Infinum, Leapwise, VMD
Sponzori i donatori: Erste banka, Adris grupa, Večernji list, Go2Digital, HRT, Zbirka Vujičić, Anonimni filantrop
Glavni medijski partneri: Večernji list i HRT
Medijski partneri: Grazia, VIZKULTURA, Yammat FM, Radio Student, Kulturpunkt, Kulturflux

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije