Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zatvaranje Tuškanca

Zagrebačka nezavisna kina će se obnoviti, ali izgraditi se mora i neka nova filmska publika

Sanjin Strukić/PIXSELL
24.10.2023.
u 10:13

Kino Tuškanac svoj filmski program nastavlja “u gostima”, a započeli su ciklusom “Filmovi koje volite” u Kinu Forum i Centru za kulturu i informacije Maksimir. Radovi na Kinu Europa zapeli su, ali iduće godine očekujemo dovršetak radova na starom Kinu Kalnik

Zatvaranje Kina Tuškanac, koje je, posebice nakon slučaja Kina Europa, postalo jedno od središnjih mjesta zagrebačkog kulturnog života, potaknulo je niz revoltiranih reakcija građana i izjava o Zagrebu kao “gradu bez kina”. Bojazan da će jedno od rijetkih mjesta koja u glavnom gradu nude nekomercijalni filmski sadržaj zadesiti ista sudbina kao i Europu, opipljiva je i unatoč nadaleko poznatoj činjenici da zgrada na Tuškancu 1 već godinama vapi za obnovom. Kao i većina objekata u kulturi u Zagrebu, odgovorili su nam na upit iz Službe za informiranje Grada Zagreba, zgrada Kina Tuškanac nije se redovito i kvalitetno održavala, a njezinu su cjelovitu obnovu koja će početi s hitnom sanacijom krova i “sigurno uključivati i opremanje kina” stavili na vrh liste prioriteta. No, o samom trajanju obnove još ne znamo ništa.

Iako je Kino Tuškanac vjerojatno u široj javnosti najvidljiviji aspekt njihova djelovanja, vrijedi napomenuti da je ovim potezom bez krova nad glavom nije ostalo samo kino već i cijeli Hrvatski filmski savez. Jedna od najvažnijih naših filmskih institucija, HFS uz filmske, provodi brojne obrazovne i revijske programe, poput Filmske nastave i Škole medijske kulture dr. Ante Peterlić, kontinuirano bavi se izdavaštvom knjiga i časopisa o filmskoj umjetnosti, digitalizacijom i zaštitom filmske baštine te produkcijom i distribucijom filmova. Filmski program za sada su nastavili s projektom “Tuškanac u gostima” koji se održava u Kinu Forum i Dvorani Centra za kulturu i informacije Maksimir, ali čeka ih još niz izazova.

– Nije lako. Puno je posla oko organizacije svih programa koji su se realizirali u Kinu Tuškanac u novim prostorima. Osim preseljenja programa i djelatnika, čeka nas i privremeno iseljenje na drugu lokaciju tehničke, filmske i knjižne građe. “Tuškanac u gostima” ogroman je pothvat. Temeljna misija HFS-a je širenje filmske kulture i razvoj filmske pismenosti, tako da je prekid ijedne programske aktivnosti bio izvan opcije. Ne samo našeg kinotečnog programa u Kinu Tuškanac nego i svih ostalih programa i projekata. HFS radi na decentralizaciji kulture tako da se osiguranje pristupa filmu u novim prostorima dogodilo posve prirodno. Izazova je puno, a najveći su: osiguranje najviše razine tehničkih preduvjeta za organizaciju projekcija te rad na razvoju publika, odnosno širenje i produbljivanja odnosa s publikama. Ovo drugo posebno je važno tamo gdje je do sada konzumacija umjetničkih sadržaja bila iznimno slaba. Dakle, puno je izazova, posebno logističkih i jako puno posla – objašnjava nam tajnica Hrvatskog filmskog saveza Tatjana Aćimović.

Ipak, početni je odaziv na filmove Tuškanca u gostima, koji trenutačno pod vodstvom Filipa Zadra, novog voditelja programa kina, za sada itekako zadovoljavajući. Započeli su s ciklusom “Filmovi koje volite”, najgledanijih filmova u Tuškancu proteklih nekoliko godina. Projekcije su napunile gledalište u Maksimiru, a posebno u Kinu Forum u sklopu Studentskog doma Stjepan Radić, koje je inače, nažalost, uglavnom zjapilo prazno.

– Ideja je da potencijalnim novim gledateljima za početak predstavimo najposjećenije od našeg kinotečnog programa, a vrlo brzo nastavimo s programom kakav bismo provodili u normalnim okolnostima. Čini mi se da je publika kina Forum kombinacija naše već dobro uhodane publike i studenata doma Stjepan Radić. Dvoranu Centra za kulturu i informacije Maksimir treću smo projekciju zaredom napunili i vjerujem da će se tako nastaviti. Imamo spreman program do kraja godine, a pripremamo i onaj za 2024. Nastavljamo kao da se ništa nije promijenilo i veselimo se obnovi kina. Pripremamo i nove lokacije, a gledatelji će o svemu biti obaviješteni uskoro na našem webu i društvenim mrežama – kazao nam je Filip Zadro, otkrivši i da ćemo ovaj tjedan uz kultne naslove poput “Casablance”, “Psiha” i “Blade Runnera”, gledati i posebni Halloween filmski ciklus.

A na dugoj listi prioriteta Grada Zagreba je i konačna obnova Kina Europa, kako je i najavljeno na predstavljanju Programa razvoja kulture Grada Zagreba 2024. – 2030., no radovi su zapeli zbog nestabilnosti konstrukcije zgrade.

– Obnova će biti jako kompleksna, budući da se radi o zaštićenom spomeniku kulture. Mi smo pokrenuli novelaciju projekta obnove, kako bi on zadovoljio statičke zahtjeve, ali i punu funkcionalnost kina. Priprema se dokumentacija za financiranje iz EU fondova, no Grad je u svakom slučaju spreman osigurati sredstva – kazali su iz Grada.

Ipak, u gradu “siromašnom kinima”, a koji ih je nekoć brojio i dvadesetak, dobrodošla je najava o obnovi i prenamjeni starog Kina Kalnik na Črnomercu.

– To će biti jedan fleksibilni prostor koji će se moći prilagoditi različitim potrebama, za kulturne programe, ali i druge potrebe lokalne zajednice. Radi se o dvije dvorane koje će imati pomičnu pregradu tako da će se od nje moći napraviti veća dvorana s otprilike 100 sjedećih mjesta. Očekujemo dovršetak radova iduće godine. Sam projekt uključuje ne samo građevinske radove već i potpuno opremanje – o planovima za Kalnik kažu u Gradu. Ali pretjerano je reći, ustvrdili su, kako je zatvaranjem Tuškanca Zagreb postao “grad bez kina”.

– Svakako ne možemo biti zadovoljni činjenicom da dva važna kina privremeno nisu dostupna za programe. No ovu situaciju treba gledati i kao povijesnu priliku da Zagreb doista postane “grad dobrih kina”, koja će biti adekvatno uređena i opremljena. Naravno, u suradnji s HFS-om, aktivno radimo na koordinaciji vezanoj za održavanje programa, primarno filmskih festivala koji se održavaju ove godine. Za sve dodatne troškove osigurat ćemo i dodatna sredstva kako taj trošak ne bi pao na leđa organizatora. Uskoro ćemo imati i operativni plan za korištenje prostora u idućoj godini – rekli su nam, potvrdivši i da će nakon obnove “prostor i dalje biti iste namjene”.

Ono što je najvažnije, tvrdi pak Tatjana Aćimović, jest da u ovom trenutku nismo grad bez filmova, niti nezavisnih europskih filmova niti domaćeg filma – o čemu se brine nekolicina distributera i kinoprikazivača te veći broj filmskih festivala, a niti bez kinotečnog filmskog programa – u što HFS u ovom trenutku ulaže ogroman trud. No, jesmo li možda grad bez publike?

– Do situacije u kojoj smo danas nije došlo u jednom danu. S jedne strane, zgrade su i prije potresa propadale desetljećima, dok je s druge tendencija pada publika repertoarne nezavisne kinematografije, posebno europske, počela prije skoro tri desetljeća. Živimo u kontradiktornim vremenima u kojima glasno i oštro vičemo kako nema nezavisnog kina, a nezavisni film ne gledamo. Ilustracije radi, izvrstan Kaurismakijev film nedavno je otvorio distribuciju u Zagrebu pred 59 gledatelja. Tko će biti taj mađioničar koji će pretvoriti deklarativnu u konkretnu podršku filmske kulture? U tom rudniku sam, kopam i radim s drugim rudarima, i mogu vam reći da je to sizifovski posao. Nikada kao sada nismo trebali kapacitete i resurse za komunikacije. Slučaj Kina Europa, nažalost, velikih je razmjera. Potpuni prekid modela javno-civilnog partnerstva koji je dao takav doprinos širenju filmske kulture, i općenito kulturi grada, jednostavno se nije smio dogoditi. Što se tiče obnove oba kina, želim nam što skorije otvaranje i jednako uspješnu budućnost – zaključuje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije