Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obratite pažnju!

Djeca su u velikom riziku od krađe identiteta - evo kako ih roditelji mogu zaštititi

shutterstock
22.04.2024.
u 08:00

Zločin protiv djece često ostaje neotkriven i neprijavljen godinama - osobito kada su počinitelji ‘beskrupulozni’ članovi obitelji.

Ciljanje na djecu postaje sve popularnije među sumnjivim prevarantima koji počinjavaju krađu identiteta. Nedavno izvješće Savezne komisije za trgovinu, vladinog nadzornika SAD-a nad krađom identiteta, otkrilo je da je prošle godine podneseno nevjerojatnih 22 229 tužbi za krađu identiteta djece mlađe od 19 godina. To je neznatno povećanje u odnosu na demografske zahtjeve iz 2018. kada je nešto više od 21.000 tinejdžera prijavilo više od 15 milijuna dolara gubitaka zbog prijevare, piše New York Post. 

Jennifer Leach, pomoćnica ravnatelja Savezne trgovinske komisije SAD-a (FTC) Odjela za potrošačko i poslovno obrazovanje, kaže da zločin protiv djece često ostaje neotkriven i neprijavljen godinama - osobito kada su počinitelji ‘beskrupulozni’ članovi obitelji.

VEZANI ČLANCI: 

‘Naši podaci samo su vrh ledenog brijega’, dodaje, ‘S jedinstvenim brojem socijalnog osiguranja, zajedno s nekoliko drugih informacija, kao što su ime i prezime, adresa i datum rođenja, osoba može raditi svašta. Lopovi mogu dobiti zajam, unajmiti kuću, prijaviti se za državne beneficije, platiti režije, telefon, pronaći posao - sve što zahtijeva provjeru kreditne sposobnosti’. 

Budući da većina mladih ima čistu kreditnu povijest, prevaranti - bili oni virtualni stranci ili bliski rođaci - skloni su ih koristiti kao glavni plijen za financijsku dobit. Tehnički potkovani lopovi također mogu lako pristupiti povlaštenim informacijama djeteta pretražujući njihove račune na društvenim mrežama, pretražujući javne podatke i zapise, komunicirajući s djetetom izravno na internetskim forumima ili kupujući informacije na dark webu.

Spam e-poruke također su lukava udica koju mnogi koriste kao mamac za objekte svoje prijevare. Klikajući na neželjenu e-poštu, čak i ako samo kliknete 'prestani mi slati e-poštu', signalizirate da biste mogli biti podložni drugim oblicima manipulacije ili prijevare. Ako vas uvjere da pružite pojedinosti o sebi na tim stranicama, u biti poklanjate svoje podatke nepoznatim subjektima.

GALERIJA: Naizgled bezazlena poruka može vas skupo stajati: Otkrivamo kako se ne „upecati“ na internetske prijevare

1/4

Sa samo malo osobnih podataka, hakeri mogu preoteti dječje društvene mreže, presresti njihovu fizičku poštu, dobiti kreditne kartice na njihovo ime ili pristupiti sredstvima promjenom lozinki.

Signalni znakovi da je djetetu ukraden identitet uključuju uskraćivanje državnih beneficija - poput zdravstvenog osiguranja ili pomoći u prehrani - kao i primanje poziva za naplatu dugova za nepodmirene račune, pisma Porezne uprave o neplaćenim porezima ili obavijesti da je zahtjev za studentski kredit vašeg djeteta odbijen. 

Nažalost, mladi, često nesvjesne žrtve zločina obično se susreću s ogromnim preprekama zbog ovoga kada postanu odrasle osobe. Roditeljima koji su zabrinuti da je identitet njihova djeteta već povrijeđen savjetuje se da se riješe kompromitiranog računa, zamrznu djetetovo kreditno izvješće i podnesu žalbu. Evo savjeta za izbjegavanje krađe identiteta djeteta: 

VEZANI ČLANCI: 

Zamrznite račune: ‘Iskreno govoreći, nema loše strane u tome da djetetov račun bude zamrznut dok je dijete’, rekla je Leach, ‘To znači da ćete stvoriti kreditni dosje za vaše dijete i zatim ga zamrznuti, što će spriječiti da se bilo što dogodi’. Nakon što djeca napune 14 ili 16 godina, ovisno o birou, to moraju učiniti sama.

Leach također predlaže roditeljima da zatraže od svakog ureda da izvrši provjeru kreditne sposobnosti, da se prijave na tjedna izvješća o kreditnoj sposobnosti i postave upozorenja o prijevari.

Postavljajte pitanja: Ako škola vašeg djeteta traži broj socijalnog osiguranja vašeg djeteta, postavite ova pitanja:

  • ‘Zašto vam to treba?’
  • ‘Kako ćete ga zaštititi?’
  • ‘Možete li upotrijebiti drugi identifikator?’
  • ‘Možete li koristiti samo zadnje četiri znamenke broja socijalnog osiguranja?’

Zaštitite osobne podatke: Ako imate dokumente s osobnim podacima vašeg djeteta, poput medicinskih računa ili njihove iskaznice socijalnog osiguranja, čuvajte ih na sigurnom mjestu. Kada se odlučite riješiti tih dokumenata, uništite ih prije nego što ih bacite. 

Izbrišite osobne podatke prije bacanja uređaja: Vaše računalo i telefon mogu sadržavati osobne podatke o vašem djetetu. Saznajte kako izbrisati te podatke prije nego što se riješite računala ili mobitela.

Uništavate li si mobitel? Većina nas radi ove dvije kritične pogreške pri punjenju:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije